Да споделя и аз моята нова страст :)

Модератор: Martin

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот mirix » 27 Авг 2013, 20:59

Охлаждането със серпентина води до по добри резултати при прецеждането. Сигурен съм че след 2-3 гърч ще си вземеш серпентина :D Утайката остава на дъното преливаш бистрата течност и накрая има малко играчка с останалата част. Но както каза Виктор може да се остави да се утаи добре и в хладилника.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 27 Авг 2013, 23:59

А относно "феноменът" 5 захарни градуса преди варенето и 12,5 след варенето, това нормално ли е? :shock:
Все пак не се е изпарила кой знае колко много вода, а разликата - огромна!
Четох във форума, че някой се беше сблъсквал с подобен фокус, но не си спомням кой колега беше.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот victoryvt » 28 Авг 2013, 09:17

Няма феномен, най-вероятно си мерил топла течност.
При озахаряване с 1:3 , и прецеждане с 1:4 вода се получава около 10-11% Плато
След това следва варене в което се изпарява 1/6 до 1/5 от водата и мъстта се сгъстява до 12-13% Плато.
Единствения вариант да сгъстиш от 5% до 12 е ако имаш много широк съд, но затова пък нисък.
Обратно - във високи тенджери се изпарява по-малко.

Ето пример с 20л. на 5% :
20*0.05=1кг. екстракт

1кг. екстракт при 12% е : Х*0.12=1 , Х=1/0.12=8.33л.

т.е. ако имаш 20л. на 5% и започнеш да сгъстяваш с изпарение, то за да стане на 12% - ще трябва да изпаряваш почти 12л вода от 20-те мъст и да ти останат около 8л мъст на 12%.
Което не ми се вярва да се е случило.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот krasinet » 29 Авг 2013, 01:05

Относно филтрирането веднъж писах същото за филтриране на зърнения алкохол мисля че няма проблем да се приложи същата технология и тук става много лесно и ще спести много нерви. За какво всъщност иде реч. За филтриране може да се ползва евтина китайска сокоизтисквачка, Има такива марка NEO във Техномаркет. Те отделят сока на принципа на центробежната сила. Тоест един вид центрофуга. Просто пускате сокоизтисквачката и на тънка струя пускате готовата мъст. Сока (филтрираната мъст) излиза през отделен отвор а утайката отива в отделен контейнер . Почиствате сокоизтисквачката и е готова за нови подвизи.Надявам се да съм помогнал на някой и съм спестил излишни нерви и ругатни.
Наздраве :D
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 01 Сеп 2013, 15:50

Вчера беше дегустацията на първата варка от сухия малцов екстракт.
Или захарта е била малко (5 грама на литър) или тапите не държат, но газировката беше много слаба. Затова не се получи плътна пяна.
20130831_2022191111.jpg

Средно тяло, почти без сладост и доста алкохол. След три чаши и ме хвана! :oops:
Много странно, но имаше вкус и аромат на "Вайцен". Плодови аромати, малко и на дъвка, а също и на нещо по-друго, но не можах да определя на какво...
Макар, че бях сложил хмел малко под нормата, оставаше един горчив послевкус с аромат на нещо като някакви химикали... Странна работа...
Въпреки това си беше бира и то силничка. :D
Не останах много очарован, но няма да се откажа с опитите, докато не си докарам бирата по мойя вкус! ;)
Продължавам и със зърнената варка. Днес я бутилирах.
Вкусът и е общо - взето като на първата варка, с разликата, че е с по-силен малцов вкус.
Явно белгийските дрожди пръцкат разни аромати и от Пейл Ейл правят аромат на Вайцен... :lol:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот victoryvt » 01 Сеп 2013, 19:00

Я отвори една от другите дето са с нормални капачки.И я подръж поне 24 часа в хладилника. Ще ти хареса повече.
Освен това - белгийските дрожди са си белгийски - правят цветисти и плодови нюанси.
За по-неутрална бира - Нотингам или Safale S04. Или направо лагерни.

При мен много добра комбинация става с американски дрожди US05 , американски хмелове - Цитра, Амарило, Каскейд
Описал съм рецептата за американски пейл ейл в темата ми за 90л. амбър по технология БИАБ.
В момента точа от първия кег , екстра е.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 01 Сеп 2013, 19:10

Ами тези бутилки бяха 8 дена в хладилника след 1 седмица газировка в мазето.
Ще пробвам нормалните капачки по-нататък. Те са само две де... :D
А следващата варка ще е с S04 да видим какво ще се получи.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот mirix » 01 Сеп 2013, 22:35

Пробвай да подържиш малко по вечко на температура около 20-22 гр. иразклащай от време на време и сле двреме 2 дена в хладилника и пак проба. Затова винаги при бутилирване вкарвам и няколк ПЕТ бутилки. Щом се вдървят е готово за консумация.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот dandilov » 02 Сеп 2013, 14:59

Днес установих причината. Тапите не държат!
Отворих в офиса последната еднолитрова бутилка да почерпя колегите. Всичко беше О.К. Чу се "пук", тапата подскочи и от гърлото на бутилката започна да излиза за малко въглероден двуокис във вид на бял пушек. Ефекта плени всички присъстващи. :D
Но след като колегите отпиха по глътка се разнесоха възторжени възгласи от "О, майн Гот" до "Бах маа му..." :lol:
Трябваше да заснема моментите от скептицизма преди отварянето на бутилката до ококорените им погледи след като опитаха бирата. Всички се чудеха как е възможно да се направи бира в домашни условия и с вкус, по-добър от купешките... :lol:
Всички искат пак да донеса, но по-голямо количество другия път. :D
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Да споделя и аз моята нова страст :)

Мнениеот daniel.trifonov » 02 Сеп 2013, 17:44

Малко Offtopic:
Това, че бирата ни се харесва от хората е супер. Все повече хора започват да се възхищават на домашното ни пивоварство и полека-лека ставаме повече ;)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron