Моите опити за биричка

Модератор: Martin

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 03 Мар 2013, 12:15

Здрасти, аз съм си точно начинаещ :)
Китовете са Munton's Pilsner и Brewferm Old Brown. Може и аз да съм ги объркал, въпреки че гадния вкус, който има готовата бира, го имаше и в самия екстракт.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 03 Мар 2013, 12:20

Правил съм сухо охмеляване за 1 седмица на стаут-2 пъти с шишарки .
Няма такъв кеф.Имам още някоя бутилка,пия си ги скришно- сам, докато варя

Ще пробвам и аз някой път със сигурност.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот victoryvt » 04 Мар 2013, 11:49

Екстрактното пивоварене е лесно, но то не е пивоварене - най-малкото защото няма варене с хмел.
Друго си е да си сметнеш една рецепта от няколко вида малц, да си я майшнеш, да прецедиш, да свариш с няколко вида хмел и т.н
Дори и грешки да допуснеш - до сега не знам някой да не е направил бира от първия път и да е хвърлил материала.
Може да има забележки, може да е мътна или да не е този тип който си търсил или пък ефективността ти да е била малка - но си е бира !
И се пие с кеф, понеже е твоя.

Екстрактите са скъпи - 1кг. - 18-20лв. , а за 10 литра бира с 12% екстракт ще трябват повече от 1кг. го дори и 1 да е , 2лв. литъра става бирата.
То затова и екстрактните китове са с 1.5кг. екстракт + от тебе още кило захар. Или поне тези дето са 35 лв. за 20л. бира. А тези от 50 лв. не мисля да ги коментирам :) (Толкова ще бъде членският внос за асоциацията на домашните пивовари за една година)
За същото количество бира (10л.) от малц и хмел ти трябват : 2.2кг. малц и 10-20гр. хмел + 6 часа работа.
Но суровините са 3-4лв. , другото е вода, ток и труд. И литър бира излиза като суровина 30-40 ст. (без дрожди, ток,труд)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 20 Апр 2013, 11:01

Нещо не ми са получава бирата май. Първата беше наистина много вкусна, въпреки че беше много лека. Втората и третата имат някакъв странен вкус който се усеща накрая след като отпиете глъдката. Вкуса наподобява на лепилото на пощенските марки и на старите пликове за писма, дето ги ближеш за да се затворят. Четвъртата бира също го има този вкус, но малко по-лек. Може ли от танини да се появява подобен вкус. Странното е че преди да бутилирам бирата и да сложа захар за вторична ферментация за газиране не го исещах този вкус и бирата беше доста добра. Вотрата не я броя защото от начало не беше хубава, но 3-тата и 4-тата бяха доста добри преди да се газират.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот victoryvt » 20 Апр 2013, 18:37

Ако вкусът може да се оприличи на мокър картон е от окисляване, независимо от какво - по време на преливането, или пък осветяване от слънцето.
Ако прилича на разтворител може да е от висока температура на ферментация което пред вид сезона ме съмнява.
А може и да е от заразяване.

В ракията бях постнал в превод един гид за лоши вкусове и от какво се получават :
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1557
Ще взем да го постна и тук :)

Ако искаш, прати ми една бутилка или в нещо малко по еконта като пощенска пратка - слагаш го в някаква кутия, пишеш отгоре - подател, долу вдясно - получател Виктор Върбанов до поискване офис Еконт В.Т. Полтава.
Ще ти струва 2-3лв. Ще им кажеш че пращаш ензими :)
("като пощенска пратка" е услуга по-евтина и я има само в Еконт)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот mirix » 22 Апр 2013, 10:28

Ха честити ти първи бири колега. Както и на мен го е казвал Виктор първата бира става най-хубава. при моята първабира се получи сакатлък -спря часовника. и варих ли варих 2 -2:30 часа , ама беше много ароматна и хубава.
И аз като теб обичам горчиви и плътни бири. Бритоса наистина беше добре от начало,но го развалиха.
Аз долу горе съм хванал чалъма естествено по Викторска технология :)
малц - Болярка и малко домашен имам.
Хмел Негът горчив - α-горчиви киселини – 10,8% на 10 мин след завирането 1-1,5 гр на литър
Хмел ароматен на α-горчиви киселини – 7,5% 20-30 мин преди края 2 гр. на литър
Това е преди да се изпари грубо на около 17л. а след изпаряване остават 13-14 л.
Най бистра и с изчистен вкус засега става с дрождите Нотингам. Незнам на мен ли ми се струва или си е така всичката ми бира със S33 има един като сладникъв вкус
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 23 Апр 2013, 08:03

Мерси за съветите, определено ще продължа с опитите. Викторе, ще намеря начин да ти пратя няколко бутилки. Вчера отворих една бутилка от 3-тата бира, тази с мюнхенския малц. Първото странно нещо е че нямаше и следа от гадния послевкус, второто е че бирата определено миришеше на ягоди и има и лек вкус на ягоди. Супер странна работа. Малко е странно бира да ти бие на ягоди, но не е гадна, даже е приятна, с кеф си изпих един литър.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот cervesa » 23 Апр 2013, 08:28

Постепенно ще откриваш ,че вкусът на бирата не е само този с който си свикнал от масовата бира.Безкраен е броя на вкусове,плътност и аромати на пивото.С различни,малцове,дрожди,добавки се получават уникални вкусове,които еднин масов производител не може да си позволи.Това е целта на нашата Асоциация-да се разширява стиловото разнообразие на пивото в България.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron