И аз като доста други реших да направя тема относно първата ми варка. Обаче моята е още в процес на планиране. Изчетох какво ли не, от кого ли не, та даже и от една немска книжка която съвсем усра пейзажа. Предполагам някой от въпросите ги има отговорени вече, но ще ги задам пак понеже или не съм ги намерил или не съм ги разбрал или съм видял различни отговори. Рецептата която съм харесал е от немската книжка и е за 10литра, като аз реших да я съкратя на половина понеже ще варя на ел.котлон. Та оригиналната рецепта "Koelsch" (с горна ферментация) :
2.2 светъл малц (взел съм Вейерман и смятам да сложа 1.1кг)
30г хмел Халертау (взел съм халертау трад и съответно мисля да сложа 15гр)
8литра вода (съответно 4литра.....Проблем ли е ако е чешмяна софийска или задължително трябва да я преваря?)
4-6литра за промивка
Дрожди ( в книжката не пише нито колко нито какви, купил съм Safbrew S-33 11гр, предполагам не е проблем да сложа всичките за това количество)
Накратко мисля да използвам краткия туториал на Виктор от тази тема:
http://beer-bg.com//phpBB3/viewtopic.php?f=18&t=2505
,с малки температурни промени а именно:
10минути на 35градуса
10минути на 55градуса
30минути на 65 градуса
Йодна проба ( така пише в книжката но не пише нито какво гоним нито как да го разберем с йода)
30минути на 72 градуса
Йодна проба (тук вече разбрах какво се гледа като цвят, ако е ОК продължаваме)
30минути на 78 градуса
след това всичко се изсипва в лаутертюна? т.е. всичко от тенджерата до този момент? Дърпам кранчето и прецеждането започва в да кажем същата тенджера с която после ще е дългото варене? Ако правилно съм разбрал в началото в лаутертюна е цялата вода до този момент + малца и после се доливат нужните литри за промивка. Т.е. В един момент в тенджерата под лаутертюна ще има 8+4литра (по оригинална рецепта или 4+2 по моята преработка). Питам понеже най-голямата ми тенджера е 7.5 литра, а до горния ръб са 10литра)
След това изходния продукт от лаутертюна трябва да ври около час и половина като на 10тата минута се слага хмела и малко преди края пак хмел. Какво точно се разбира в случая под "завиране и врене". Лека активност на водата(обикновенно около 95градуса) или направо кипене(около 100).
Охлаждането на този етап ще е без серпентина. На водна баня в мивката. Има ли пределно време за което трябва да се охлади или просто трябва да е максимално бързо?
Около дрождите мисля че е изписано достатъчно ясно всичко на доста места. Единствено се тревожа дали 11грама не са много за 4литра бира?
Ферментиране на стайна температура седмица, и после бутилирана още седмица. В книжката някъде пишеше че при горна топла ферментация 2-3 дни са достатъчни и че практически след 3-4 ден можеш направо да пиеш ?
Ето и няколко отделни въпроса:
Проблем ли е ако съдовете са просто измити или трябва със специален препарат да се дезинфекцират?
С неръждаема тенджера тънкостенна предполагам е трудно да се запазва температурата и то особенно на Ел.Котлон? Някой да сподели лично мнение, горчив опит или да даде оптимистичен съвет?
Имам захаромер и йодна тинктура, но никъде не намерих информация кое как се тълкува? Единственно обясненията на Виктор за пробата след Главното озахаряване? Но предишните измервания с йодна тинктура?
На места видях че се мери Ph-то. Проблем ли е ако се игнорира?(софийска вода)
Някой планира ли скоро да вари бира в София, и да приема ученици пивовари да помагат?