Ето ме и мен

Модератор: Martin

Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 24 Окт 2014, 15:51

Здравейте.

Реших и аз да споделя първият си опит. Вчера и аз направих първата си варка, според рецептата за начинаещи от форума. Не ми трябваше много време за да се запаля, общо взето от момента в който разбрах, че в България има ентусиасти домашни пивовари, до деня на варката минаха около 4 дни :lol: Общо взето винаги съм се възхищавал на приказно-романтичната атмосфера, която витае около пивоварството в манастирите, в старите семейни рецепти, където всичко се прави с много желание и мерак.. И винаги съм искал да имам възможността да си направя сам Биричката.

Та по същество:

2. кг светъл БГ малц
4о. гр хмел халертау
5,5. гр дрожди Nottingham Ale
6 Литра изворна вода за озахаряване
8 литра изворна вода за промиване

Смесих малца с водата на 50*, температурата падна до 45* там държах 15 минути, покачване до 53* там пауза 20 минути, покачване до 67* и задържане 40 минути, след това 72-3* градуса за още 15 минути и на 77* градуса започнах прецеждането и промиването с вече затоплена до 78* - 8 литра вода. Извадих късмет, защото вкъщи намерих една стара тенджера с двойно дъно, решетка и канелчица, който използвах за промиването. По време на процеса известно количество от мъстта отиде на плочките, защото не бях прикрепил маркуча никъде и от налягането беше избягал от тенджерата в която събирах течността :(
Тъй- като ползвах електрически котлон времето за завиране беше около 50 минути ( тук е мястото да кажа, че след прецеждането температурата на мъстта падна до 65*) и нямаше врене с ключ. След първите 10 минути сложих 30 грама хмел, а в последните 10 добавих останалото количество, в случая 10 грама ( имам приятел, който работи в заложна къща и при него измерих точния грамаж на хмела и дрождите). охладих до 27-8* на водна баня - процеса отне около 30 минути, и лед това започнах да прецеждам през марля, това отне около час. На дъното остана към литър тиня, която не се мъчих да прецеждам. Получи се към 8 литра мъст. Аерирах със силно разклащане и изсипах дрождите без да ги активирам във ферментора (10 литрова туба от мин.вода) сложих водния клапан и зачаках.

Преди да посея дрождите измерих захарност със захаромера, който използвам за вино. Показа 10.

На следващата сутрин ( днес ) след 16 часа от посяването на дрождите с изненада установих, че ферментация не се случва :roll: Без да се замислям отворих ферментора, изсипах още 2-3 грама дрожди, разтърсих го стабилно и сложих водния клапан. 1 час след това клапана оживя :D , но пяната по повърхността е много малко според мен.

Та ако мога да синтезирам въпрос от описаното приключение той ще е следният: Ще стане ли бира или да започвам нова варка?
Не мисля да се отказвам, защото през 6-те часа варене, не мислех за нищо друго освен за тенджерата пред мен, и целият процес ми подейства доста успокояващо.

Ето и няколко снимки:
Прикачени файлове
DSC_0051.jpg
Озахаряването
DSC_0056.jpg
Йодната проба
DSC_0052.jpg
това е тенджерата с двойно дъно
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот victoryvt » 24 Окт 2014, 17:23

Тези 2 грама дрожди едва ли са решили нещо в твоя полза за 1 -2 часа. Просто ферментацията си е щяла да тръгне и без тях, но след тези два часа.
Занапред можеш да правиш следното - веднага след озахаряването , като изтекат първите милилитри пивна пъст от прецеждането - отдели си там около 100мл. от тях, разреди с още 100мл. вода и сместта я кипни за една две мин. на микровълнова или на котлон в джезве. След това я охлади до 20-30 гр. и наръси дрождите в нея без да ги бъркаш. Изчакай да се разтворят сами и разбъркай - така докато се трудиш около прецеждането, варенето, охлаждането и филтрирането до ферментатора - дрождите ще имат време да се адаптират, да се активират и да започнат размножение. Ще го установиш по пяната в чашката или буркана.
След това като приключиш всичко и аерираш добре - сипваш съдържанието на тази чаша или буркан във ферментатора и слагаш водния клапан. Ще го видиш да бълбука не по-късно от 10-12 часа след това.
Една ферментация се счита за проблемна ако до 24 часа не се появят признаци.
До тогава просто чакаме.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ето ме и мен

Мнениеот daniel.trifonov » 24 Окт 2014, 17:31

Привет и добре дошъл, колега!
Бира ще имаш - щом ферментацията тръгва, това е ясно. Интересното е, че не си варил бурно и е възможно да не се е получило горещото и после студеното пресичане на белтъци, както трябва. От там има висок риск за вкисване и странни вкусове. Помисли за някаква топлоизолация на стените на тенджерата, за да не отдава толкова много топлина. Затвори капака докато заври и тогава го отвори и т.н.
Ферментацията винаги има лаг фаза - период, в който сякаш нищо не се случва и няма бълбукане във водния клапан. Това трябва да бъде така. Зависи колко добре е аерирана мъстта, колкото по-добре, толкова по-дълга лаг фаза, но и по-бурно размножаване на дрождите. Дръж ферментатора на около 20°C по възможност, толкова трябва да е температурата вътре в него.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ето ме и мен

Мнениеот cervesa » 24 Окт 2014, 20:22

Добре дошъл!
Всичко ще бъде ОК.
Нека четящите след това да обърнат внимание на абзаца :
...."Не мисля да се отказвам, защото през 6-те часа варене, не мислех за нищо друго освен за тенджерата пред мен, и целият процес ми подейства доста успокояващо..."

ТОВА Е!
Горд съм ,че съм част от маята на това което се случва!
Благодаря ви!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 24 Окт 2014, 22:54

Благодаря ви колеги, за съветите и мотивацията от cervesa. Преди малко се прибрах и моментално се запътих към тубата :lol: нещата са много по добре от сутринта, процесът върви :D

Започвам да се оглеждам за газов котлон, за-да се случва както трябва кипенето. Ще се похваля, когато опитам за първи път моята собствена домашна бира.
Прикачени файлове
DSC_0059.jpg
така изглежда сега
DSC_0058.jpg
Така изглеждаше сутринта
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 03 Ное 2014, 00:59

Здравейте колеги :)

Бутилирах вече бирата от първата варка. От цялата работа получих точно 6 литра бира, което си е идеално като за първи път, като се има предвид, че по време на промиването около литър отиде на плочките по невнимание, а по време на бутилирането още толкова пак на плочките и пак по същата причина :oops: . Както и да е имам си вече бира която да чакам. Трети ден вече бутилкова до-ферментация и всичко изглежда наред, няма пяна в бутилките, вижда се лека утайка на дъното а по ПВЦ-тата се усеща леко напрежение от газиране при леко стискане от моя страна. Бутилирах на седмия ден при 3% захарност ( Брикс ) при първоначална 10.

Направих и втора варка ;)

" червен ейл" евентуално, опитах килкени в един столичен пъб и много ми хареса, та се надявам да наподобя нещо такова.

3 кг. Best malt
0.4 кг. караарома
50 гр. Халертау за 90 минути
8 гр. nothingham ale

Вода за озахаряване 10 литра, а за промиване 13 литра.
Озахаряване: смесих при 60*, температурата падна до 56* и там държах 15 минути.
67* - 55 минути
73* 10 минути + вдигане до 77* и промиване.

Направих си мини стартер по съвет на Виктор със 100ml от първата изтекла мъст + 100ml вода кипнати и след това охладени и след това добавяне на дрождите.
За втората варка си направих и нов лаутер-тюн с по малък мъртъв обем, а за вдигането на температурата между паузите ползвах бързовар за-да става по-бързо и почти непрестанно бъркане. Резултатът е 13-14 литра във ферментора с начален екстракт 15 по брикс. Днес е трети ден и ферментацията е към края си. Бих искал да попитам след колко дни е най- добре да бутилирам :?: И този екстракт от къде идва при положение, че първата варка докарах 10-ка
Ето и няколко снимки.
Прикачени файлове
DSC_0067.jpg
DSC_0066.jpg
DSC_0065.jpg
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот bojo » 03 Ное 2014, 08:50

Ако не те мързи, можеш да направиш вторична ферментация в друг съд след перфектното му почистване и дезинфекция разбира се. След 3-4 дена в бутилки. Малко ме е страх от зарази и затова вторична още не съм правил. На седмия ден направо бутилирам.
Високия екстракт според мен е от повечко варене. При 3,4кг малц нормално се получават 17л на около 12гр по Брикс. При останали 13-14л съответно и плътността се повишава.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 07 Ное 2014, 13:33

Благодаря за съвета колега, не че ме домързя, но и аз като теб се страхувам от зараза за сега и бутилирах на седмия ден. 11,5 литра в бутилки :D Крайният екстракт беше 3, което означава че ще е малко силничка: 6,5% алкохол сметнах, което не ме притеснява, а по-скоро нямам търпение да я опитам.
Прикачени файлове
DSC_0075.jpg
ооооооо, каса бира!!!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот nikolay.illov » 07 Ное 2014, 13:52

Здравейте колеги!

Понеже нямах търпение: днес ( 15 дни след варенето и един ден след отлежаване в хладилника ) опитах бирата от първата ми варка.
Еми какво да ви кажа,? Уникална е :dance: много ми хареса, пяната си е пяна, газировка - средна работа може и по добре да е, предполагам че, след още седмица в хладилник ще е по осезаема, най - силно се усеща плодов аромат, но не натрапчив. Абе много съм доволен.

Благодаря за съветите от всички и за цялата информация, която споделят по-опитните :clap: :clap:

Извинявам се, че всички снимки са на една страна, но ще оправя нещата занапред.
Прикачени файлове
DSC_0072.jpg
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Ето ме и мен

Мнениеот mirix » 07 Ное 2014, 15:54

А защо не пробваш да оставиш на около 15-16 гр. да постои 1 седмица и после 3 дена в хладилника , та после да кажеш какъв ще е резултата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron