Светъл ейл

Модератор: Martin

Светъл ейл

Мнениеот SDS » 09 Апр 2014, 20:26

Здравейте колеги.
Направих поредната си варка и реших да я споделя с вас и да покажа колко бистра става бирата след използването на ирландски мъх.
IMG_20140406_135954.jpg

А ето и рецептата, която сам си сътворих. Исках да постигна светла,бистра и по горчива бира. Към кой стил е незнам но ми харесва.

Доза 40л.
малц

Светъл малц БГ - 7кг.
CaraPils - 1кг.

майш
1/3 вода
35-40*С - 20мин.
50-53*С - 20мин.
65-68*С -45мин.
72*С - 15мин.
на 78*С промиване 1/4 вода

Варене

Начален екстракт 10Р след варене 80 мин стана 11,5Р. За да насочвам парата навън сложих наполовина отворен капак и предполагам, че затова стана по малко екстракта. Голям проблем ми е парата трябва да мисля аспирация.

Хмел
30гр. магнум - 80мин.
15гр. Халертау - 50мин.
15гр. Халертау - 20мин.
20гр. Жатец - 10 мин.
Ирландски мъх - 10 мин.

Дрожди Nottingam Ale 11гр. на стартер за 20 мин.
Фетментира на 16-18*С - 8дни
Газиране с захар 3-4гр на литър и след седмица отлежаване си се отваря спокойно без да излиза на пяна.

Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Светъл ейл

Мнениеот cervesa » 09 Апр 2014, 21:11

Донеси на12 .04 в Пловдив,за да му определим стила:))
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Светъл ейл

Мнениеот victoryvt » 10 Апр 2014, 08:19

Браво колега,бистротата е като на лагер.
Между другото, Нотингама действат при ниски температури и стават и за лагери.

Схемата на озахаряване е много интересна, аз също съм мислил да я ползвам. При 35-40 гр. паузата е отдавна забравена , но е полезна за подкиселяване на майша за следващите паузи. При нея действа ензимът фитаза , който хидролизира фитините и така вдига киселинността на кашата. Отделно се постига и по-добро накисване на зърното и от там и по-добра екстрактивност.
Ако си получил точно 40л. на 11.5% - си извадил 40*0.115=4.6кг. екстракт от 8кг. малц , което е 58% практическа екстрактивност. Но според мен литрите са ти повече от 40 ?

ИБУ = 39.6 - почти 40 !
При това постигнато по определен хмелов график и с няколко различни хмела - предполага се вкусът и ароматът на хмел да са добре балансирани и много приятни :)
Ще се радвам да я опитам на срещата в събота, ако си там.

Наздраве !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светъл ейл

Мнениеот SDS » 01 Май 2014, 08:35

Бирата след като отлежа повече от месец започна да се усеща предимно хмела идеална е за любителите на по горчивите бири и с хмелов аромат лошото е,че докато отлежи и свършва. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Светъл ейл

Мнениеот victoryvt » 01 Май 2014, 09:18

Тоя последният проблем е почти нерешим :)
Колкото повече варим, толкова по-бързо свършва.Все се намира някой познат да каже "Абе я дай да я пробвам тая твоя бира ...." И после като се включи и той в пиенето ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Светъл ейл

Мнениеот SDS » 01 Май 2014, 09:33

Викторе ще пътувам в близост до В.Търново и може да ти донеса няколко мой бири да си кажеш мнението стига да нямаш нищо против разбира се. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Светъл ейл

Мнениеот mirix » 01 Май 2014, 17:45

Колега и аз съм мераклия да опитам от тази бира. Точно по моя вкус е. Ако искаш може като минаваш да си менкаме по 1 бутилка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Светъл ейл

Мнениеот SDS » 11 Май 2014, 22:28

mirix опитa ли бирaтa. Кaкво ти е мнението? :-D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Светъл ейл

Мнениеот mirix » 11 Май 2014, 23:49

Колега, във Виктор е. Аз съм командировка. Като ср върна.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Светъл ейл

Мнениеот mirix » 26 Май 2014, 23:27

Днес успях да я взема от Виктор. Корава е като моята буба :D :D . Да престои 2-3 дена в хладилника и ще докладвам. А ако имаш минаване пак звънкай имам уникат .
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron