Има такава тема в "Проверени рецепти", аз съм я правил миналата година.
Започнах го с идея за Руски имперски стаут, а то си стана Барли уайн.
И стана доста силна и плътна бира, за съжаление отдавна е изпита.
Ето :
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=3&t=2495&sid=39dbfd0c1fa62cd27c015dc28a326150Барли уайн-а е бира, до която всеки домашен пивовар стига с цел да провери доколко е пораснал в занята. Това е най-силната на алкохол и тяло бира и изисква повечко опит. Няма да стане като за първи опит за пивоварство.
Пробвай първо портър или стаут и чак тогава мисли за виното.
Най-малкото защото изисква много повече дрожди от нормалното засяване, тъй като ще се ферментира на предела на тяхната издържливост на алкохол.
Изисква пивната мъст да е богата на минерали, пак заради мъчното действие на дрождите , аерация на предела - ако може и с чист кислород. Ферментация без никакви грешки - бурна, продължителна, под постоянен контрол. И т.н.
Стреляй в нещо просто. А и няма да има нужда да го чакаш да отлежи половин година.