Днес реших да забъркам един английски битер и да пробвам новата си тенджера. Уви 40л, е малко зор за сам човек , но бял кахър.
рецептата е:
7200 кг. свеъл малц
0,400 кг. караарома
0,50 кг. карафа тип 2
Цвета който гоня е кафеникав, но ще видим какво ще се получи.
Озахаряването мина по следния начин:
загрявам водата до 55-56 гр.
сипвам светлия малц и става
52 гр. -20 мин.
56 гр. - 10 мин.
62 гр. -10 мин.
66 гр. - 45 мин.
72 гр.- 20 мин.
загрявам до 78.
И да ви кажа хубаво е да си четете ръководствата на уредите.
Тук идва малко изненада останах с мисълта че газовото котле зарява гореща вода до 80 гр. , но изненада само до 60
Понеже съм захванал няколко работи на веднъж се наложи да правя промивка с 60 гр. - така и стана
Извадих около 39 л. течност с екстракт 10% без да се старая много много.
Бавничко завират на газовото котлонче , но бърза работа нямам
В тенджерата има 1 пръст до ръба и чакам малко да поизпари че да долея около 3 л., че да не цапам на жената печката
сега е на 87 гр. притворена с капачето да заври по бързо
мисля да сложа на 10 мин. след завирането 30 гр магнум и 10 жатец и 20 мин преди края 70 гр. жатец. малко по късно разкази в картинки
че и охлаждане ме чака ще стане 9 часова варка май