Пак на гости на Пламен и пак се забавлявахме до казаните Решихме да варим нещо много черно, като в началото мислехме да е РИС (Руски имперски стаут), но в последствие променихме плана и сварихме един "класически" Стаут, черен като мините в Перник и плътен като винкел Без повече глупости, преминавам по същество:
Малц общо - 22кг:
- Шато Пейл Ейл - 10.6кг (48%)
- Шато Мюних - 4.4кг (20%)
- Шато Специален Белгийски - 2.2кг (10%)
- Шато Бисквитен - 2.2кг (10%)
- Шато Шоколад - 1.5кг (7%)
- Шато Печен ечемик - 0.66кг (3%)
- Шато Овес - 0.44кг (2%)
Пеха - 5.0, коригирано до 5.3 с 1 равна с.л. сода бикарбонат
Добавен 15гр. CaCl
Вода за озахаряване - 66л
- 65*С/40мин
- 72*С/15мин
- 76*С/ Машаут
След промиването - 93л/15.3Р
Екстрактивност - 65% (не е промивано докрай)
Варене - 95мин
Хмел:
- Херкулес - 103гр/60мин
Ирландски мъх/15мин
IBU - 48
Количество след варене - 78л
OG - 18P(1.074SG)
Дрожди - SIGMUND'S VOSS KVEIK - 6-то поколение, на лек стартер
Температура на ферментацията - 32*С
Време за ферментация - 8 дни. Реално ферментацията мина докрай за 2 дни.
FG - 5.67P (1.022SG)
ABV - 7%
Бутилирано и кегирано количество - 73л
Захар за газировка в бутилките - 7гр/л
По време на бутилирането/кегирането опитахме бирата и мога да кажа, че се е получила изключително вкусно Нямам търпение да се газира и да я оставим да отлежи, според мен има огромен потенциал. Следва продължение..........