Продължават ядовете с тази бира.
Стори ми се, че ферментацията не беше завършила за седмица. Понеже я правих на село, нямах възможност да следя процеса. За по-сигурно бутилирах след още седмица, добавих захарен сироп в бидона, разбърках внимателно, преточих 2-3 литра, пак разбърках. От разбъркването се отлепиха парченца дрождеви налеп от стените, някои после влязоха в бутилките.
Бутилирах (15 еднолитрови ПЕТ и 20 стъклени половинки) и оставих в мазето, на същата температура като ферментацията. Седмица по-късно имах само 3-4 литрови бутилки полугазирана бира и другото негазирано (за стъклените не мога да кажа). Иначе добър вкус, аромат и бистрота.
Смятах, че съм решил проблема. Охладените за 2-3 дни в хладилника меки ПЕТ бутилки ги отварям, ръсвам щипка дрожди, затварям и оставям на топло. Направих така с три. Втвърдиха се за ден. Заделих си ги за пиене, другите ги оставих за по-късно охлаждане и добавяне на дрожди. Докарах си ги от село и... не можах да различа тези три от останалите. Всичките бяха еднакво твърди. Само за нклк часа при температура 25-30, че и отгоре градуса заседналата газировка се оправи. Явно дрождите, за които мислех, че са умрели за тия две седмици, се активираха от рязкото затопляне и преместването. Сега са на 22-25*. Надявам се и със стъклените бутилки да е станало така. Иначе имам готовност да ги отварям с дрожди, нови капачки и затварачка под ръка.
За себе си извадих извод - да не оставям С04 да ферментират две седмици. Ако е неизбежно - да добавям дрожди при бутилирането. И да проверя с точен термометър дали в мазето не е твърде студено за тях. Мислех, че е 19*С, но ако е градус-два по-малко...