Здравейте колеги по хоби!
Понеже в събота се глася да варя подобна бира по немска рецепта с приблизителна рецептура,притеснява ме единствено малкото количество на хмел,което е заложено в нея.... Моля за съвет и консултация...
Понеже Винаги варя по 8 кг. малц,защото съдовете ми позволяват това,и сега се спирам на такава рецепта,според която хмела трябва да е 70 м.г. на литър мъст което в моя случай ще е около 25 грама за цялата течност и то по рецептата поставен само в началото на вренето…… Аз обичам аромата на хмел и винаги поставям минимум 50 грама на светлите бири,разделени за началото и края на вренето. Ще съм Ви благодарен,ако ми отговорите,дали тези 25 грама хмел,ще са достатъчни за 40 литра течност която принципно залагам във ферментатора?
Предварително Ви благодаря за отговора!
Поздрав!
П.П. Ето я и рецептата:
Тъмна Баварска бира-025/16.
1.Светъл малц – 7 кг.
2.Caramunich Type 2 – 500 гр
3. Carafa Type 2 – 500 гр
4 Горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%
5. Дрожди - около 15 гр Safale S04