Първи опит с Американ амбър ейл.Пробвах да докарам 10 л. чисто,но понеже ползвам електрически котлон и завря доста бавно,та затова и предполагам изпари повече,та накрая бутилирах 17 бутилки от 500мл.
Та,малц:1,8кг Pale ale;0,2 кг Munich;0,2 kг Caramunich.Майшуване от раз,по 2,5 литра вода на килограм малц.Загрях на 73-74 градуса и след като добавих,падна до 66-67.Задържах час,като се наложи на два пъти леко да подгрея.Промих с вода на 75 градуса,докато се събраха 12 литра.В началото преточих около 2-3 литра докато избистри,и след това промиването.Чисто се получиха 12 литра за варене.Варих един час,като в началото сложих 7 грама Magnum,а 10-ина минути преди края 10 грама Cascade.Добавих и около 4-5 грама Ирландски мъх.Охлаждане със серпентина,отне около половин час до 22 градуса.Изчаках и малко да утаи,след това във ферментатора.OG-1046.Заквасих с 5 грама Safale US 05,без да приготвям стартер.Направо поръсих,след като обилно аерирах .Разбърках стабилно и затворих,Фермрнтира сравнително бързо,на петия ден беше свалила до 1006,така я и оставих,бутилирах като за газировка добавих по около 2,5-3 грама захар във всяка бутилкаДнес отворих една за проба,станала е,доста добра при това,но ще я оставя още да поотлежи. Ако се вярва(а няма причина да не) на онлайн калкулаторите,това е 5,25%ABV,но не знам дали захарта в бутилките не вдига още малко.Ще си я изпия с кеф!Наздраве на всички тук!