Рецепта за Битър Ейл?

Модератор: Martin

Рецепта за Битър Ейл?

Мнениеот DNA » 07 Мар 2016, 21:48

Здравейте!

Имах честта да присъствам на дегустацията, която се състоя в Casa Domingo миналата седмица. Повечето от присъстващите ме запомниха като Дамян 2, който донесе Белгийския WIT, въпреки че се казвам Данаил. :)

На срещата опитах много бири и повечето бяха превъзходни, но две от тях много ме впечатлиха - тази на cervesa, която на този ранен етап в бирената ми кариера не е по възможностите ми, и един битър ейл. Не си спомням дали беше Американски или някакъв друг, но имаше леко сладникав/плодов вкус и леко кафеникав цвят. Пиша с надеждата, че човекът, който я донесе би бил склонен да сподели рецептата си с останалите колеги. Ако не, бих се радвал да получа вашата рецепта за този стил бир, защото определено искам да се пробвам да сваря един.

:text-thankyoublue:
DNA
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Яну 2016, 11:12
Местоположение: София

Re: Рецепта за Битър Ейл?

Мнениеот martinmgm » 08 Мар 2016, 00:42

Здравей,

Предполагам, че става дума за моята бира. Друга не видях да е оценявана в този стил.
Рецептата:

2.5кг Pale ale mat
0.5kg Munich II malt

Озахаряване 60мин на около 65гр, като не държах да съм стриктен в температурата. Като цяло загрях 8л вода на 72гр и сложих малца. След това температурата падна до 66-67гр. Оствих го и след 30 мин разбърках и премерих температурата. беше паднала до 64. Подгрях до 66 и оставих докато станаха общо 60 мин. След това вдигнах на 72гр и изчаках 10 мин. 78гр mashout. Промих с около 12л вода и във тенджерата влязоха 18л мисля със захарност 12P.
Хмеловете са:
12грама Northern Brewer - 60мин.
11грама Styrian Golding - 20мин.
10грама Styrian Golding - 10мин.
Ирландски мъх - 10мин

Накрая във ферментатора влязоха 14л със захарност 15P.

Ферментация - 10 дена на 18градуса с дрожди Nottingham
Бутилиране със 7гр на литър бяла захар
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Рецепта за Битър Ейл?

Мнениеот DNA » 08 Мар 2016, 16:14

Много благодаря за рецептата. Ще я пробвам при първа възможност! :)
DNA
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 37
Регистриран на: 14 Яну 2016, 11:12
Местоположение: София


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron