Пилснер с два вида дрожди
Публикувано на: 05 Дек 2018, 11:12
Идеята беше за ежедневен Pilsner, но благодарение на Михаил Иринчев се получи и малък експеримент.
Рецептата:
Количествата са малко странни, защото рецептата е преизчислена за 20л. Моето количество беше 45л.
Pilsner Malt – 3.4кг
Carapils – 0.49кг
Munich 1 Thracian Dark (гръцки малц) – 0.27кг
Melanoidin – 0.14кг
Схема на майшуване:
67°С за 45мин, вдигане до 72°С чрез декокция. Извадих около 3 л от гъстото на майша варих го около 10 мин и го върнах при останалото. Маш аут и промиване.
Хмел:
Premiant (7,4%) 46гр за 60 мин.
Saaz (3,3%) 10гр за 20 мин.
Saaz (3,3%) 15гр за 5 мин.
Saaz (3,3%) 25гр за след изключване на котлона за 15 мин.
OG 12.9P, 45 IBU
Полученото количество беше разделено в два ферментора по 22л във всеки. Единия заквасен с две пакетчета Mangrove Jack's - М84, а другият със същото количество SafLager S-189. Ферментация при 12°С за 7 дена, при около 4 плато, диацетилна пауза на 18°С за 48 часа. Плавно сваляне до 2°С и лагеруване за 4 седмици. Процеса с S-189 започна много по-бързо и ферментацията протече по-бурно. На 3-ят ден S-189 бяха на 9Р, а M84 на 11Р. За сметка на това М84 свали до FG 3,1, докато S-189 остана на 3,3Р.
Коментари:
- Декокцията е много добър метод за лагерни бири. Страхотен малцов аромат. Много приятна сладост с карамелени нотки. Най-вероятно ще го въведа като стандартна процедура.
- Бирата с S189 е с по-чист профил. Много добре се усеща хмела. При M84 има леки плодови аромати или по-скоро на сушени плодове. В никакъв случай не си представяте ейлови дрожди. Вкуса е много деликатен, като цяло бирата си е лагерна. Разликата в крайната плътност е много малка и не се усеща. И двете са много добри закваски.
- Потвърждава ми се мнението за два щама в един ферментор. Ако ги бях смесил, М84 нямаше да има никакъв шанс да се включи във ферментацията.
Лявата е М84.
Рецептата:
Количествата са малко странни, защото рецептата е преизчислена за 20л. Моето количество беше 45л.
Pilsner Malt – 3.4кг
Carapils – 0.49кг
Munich 1 Thracian Dark (гръцки малц) – 0.27кг
Melanoidin – 0.14кг
Схема на майшуване:
67°С за 45мин, вдигане до 72°С чрез декокция. Извадих около 3 л от гъстото на майша варих го около 10 мин и го върнах при останалото. Маш аут и промиване.
Хмел:
Premiant (7,4%) 46гр за 60 мин.
Saaz (3,3%) 10гр за 20 мин.
Saaz (3,3%) 15гр за 5 мин.
Saaz (3,3%) 25гр за след изключване на котлона за 15 мин.
OG 12.9P, 45 IBU
Полученото количество беше разделено в два ферментора по 22л във всеки. Единия заквасен с две пакетчета Mangrove Jack's - М84, а другият със същото количество SafLager S-189. Ферментация при 12°С за 7 дена, при около 4 плато, диацетилна пауза на 18°С за 48 часа. Плавно сваляне до 2°С и лагеруване за 4 седмици. Процеса с S-189 започна много по-бързо и ферментацията протече по-бурно. На 3-ят ден S-189 бяха на 9Р, а M84 на 11Р. За сметка на това М84 свали до FG 3,1, докато S-189 остана на 3,3Р.
Коментари:
- Декокцията е много добър метод за лагерни бири. Страхотен малцов аромат. Много приятна сладост с карамелени нотки. Най-вероятно ще го въведа като стандартна процедура.
- Бирата с S189 е с по-чист профил. Много добре се усеща хмела. При M84 има леки плодови аромати или по-скоро на сушени плодове. В никакъв случай не си представяте ейлови дрожди. Вкуса е много деликатен, като цяло бирата си е лагерна. Разликата в крайната плътност е много малка и не се усеща. И двете са много добри закваски.
- Потвърждава ми се мнението за два щама в един ферментор. Ако ги бях смесил, М84 нямаше да има никакъв шанс да се включи във ферментацията.
Лявата е М84.