Страница 1 от 2

Лагеруване

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 16:21
от dr_slavov
Досега лагеруването винаги съм го правил във втори ферментор. Премествам след диацетилната пауза и държа колкото търпение имам. След това бутилиране и пак отлежаване.
Вече съм с кегове и се чудя дали да не направя лагеруването направо в кега. Проблема идва от това, че ферментацията продължава, което ще доведе до естествено вдигане на налягането. Това което четох е, че налягането трябва дa бъде между 0,4 до 0,6bar. А аз нямам как да го контролирам в домашни условия. И тук идва въпроса към инженерната мисъл на форума :D . Някакво разумно предложение от към пари и изпълнение за да поддържам налягането в кега?

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 16:40
от stoyanninov

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 17:17
от dr_slavov
23£ :think:

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 19:12
от dr_slavov
По-скоро си го представях като клапана на тенджерата под налягане. Тръбичка с тежест. Но нямам идея как да го изчисля.

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2018, 19:12
от bojo
Обикновен манометър за около 10лв и ръчно. Няма да е шпунт апарат, мъ е ефтино :lol: . И аз се каня за такава екстра, че някой път има доста пяна за бръснене.

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2018, 00:02
от ALL_ON
Няма ли да се получи ако просто периодично изпускш газта? Вярно е, че при лагеруването има все още отделяне на СО2, но предполагам, че не е толкова голямо, че да не може спокойно да го изпуснеш веднъж на ден.

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2018, 17:02
от dr_slavov
Обмислях го и този вариант. Проблема е, че ако налягането се повиши повече от препоръчаното дори и за кратко, това може да повлияе много зле на дрождите и като цяло да спре процеса на доферментация и зреене на бирата.
Най-вероятно ще бъде отворена този път. За следващия лагер поръчах шпунта които препоръча Стоян, но в Али цената е доста по приемлива.

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 12:41
от stoyanninov
пробвай го, ако става и аз ще си взема
иначе шпунтираната ферментация е доста интересна - запазва доста аромати от маята, когато това е търсен ефект

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 13:46
от dr_slavov
Първо ще го пробвам само при отлежаване. При ферментация е малко рисково в домашни условия. Пише, че не трябва да попада никаква вода в него, а може да се случи някоя бурна ферментация и да го напълни с пяна. Иначе много запазва аромата и може да се намали количеството и на сухото охмеляване след това. Може да се направи и естествена газировка. В края на ферметацията откаляване в кег и вдигане на налягането до 1 бар.

Re: Лагеруване

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2018, 15:19
от shadcsm
A това чудо си е с резба и директно без щуцер се навива на конектора за со2?