Страница 1 от 2
Балтийски портър
Публикувано на:
26 Дек 2016, 19:59
от AtanasBozhkov
Здравейте, днес опитах да забъркам нещо балтийско, ползвах рецептата на Ромбус за Империал портър като основа, но търсейки плътност към 18-20*P стигнах до 1.095 или около 23*P.
Въпросът ми е към някой, който си е калявал нервите с такава плътност, дали дрождите ще успеят да смъкнат до някакво прилично ниво и след колко време. Използвал съм Brewferm, 22 гр за ~ 27л. рехидратирани, с температура на ферментация около 14-15 градуса
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 10:00
от Martin
Уоу, тегава работа ще е с тази плътност. Може би е трябвало да сложиш 3 пакетчета дрожди.
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 12:47
от ALL_ON
При Барли Уайна от 27 Брикс начално, УС-05 свалиха до 4-5 Брикс. Според мен са големи работници, но засяхме с утайка от предна варка и реално освен много, дрождите бяха и страшно активни.
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 13:22
от Martin
ALL_ON написа:При Барли Уайна от 27 Брикс начално, УС-05 свалиха до 4-5 Брикс. Според мен са големи работници, но засяхме с утайка от предна варка и реално освен много, дрождите бяха и страшно активни.
Има голяма разлика. В едно пакетче има около 200 милиарда дрожди, а в 1мл утайка 1 милиард. Ако сте сложили към 500мл утайка, това са 2 пакетчета и половина. А и тука говорим за лагер.
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 14:46
от ALL_ON
Да, относно лагера грешката е моя. А утайката беше поне литър със стартера стана 2 литра
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 15:54
от AtanasBozhkov
Martin написа:Уоу, тегава работа ще е с тази плътност. Може би е трябвало да сложиш 3 пакетчета дрожди.
ама нямах, да го оставя ли по-дълго време да се мъчат?
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
27 Дек 2016, 16:06
от Martin
Ами ще чакаш. Ако се закучи работата към 5-6 захарност, затопли до 18-19 градуса за ден/два. Тъкмо и диацетила да излети.
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
28 Дек 2016, 10:11
от victoryvt
Може и малко ДАФ да се подаде (около 1гр. на 10л. пивна мъст) , обаче след щателна дезинфекция, дезинсекция и дератизация (последните две са шега, да не си помисли някой нещо).
Т.е. да се разтвори в кипнала вода или да се кипне на микровълнова и т.н.
Но стоплянето ще реши проблема най-лесно, а и не е проблем в края на ферментацията.
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
28 Дек 2016, 10:51
от AtanasBozhkov
Благодаря за съветите, чакам и ще видим какво ще стане. И без това тази бира няма да може да се пие скоро
Re: Балтийски портър
Публикувано на:
03 Яну 2017, 19:47
от AtanasBozhkov
Ферментацията върви повече от трудно. За една седмица стигна едва до 20*P. Голяма грешка ли ще бъде да сложа още толкова дрожди, ..и най-вече как да ги стартирам?