Опит за Калифорния стийм бира
Публикувано на: 21 Ное 2016, 10:58
Пускам тук моя опит за този хибриден стил, ако се получи добре ще я местим в пробваните рецепти.
Първо, знам че не е точно по стила, но така или иначе ще е с дрожди за лагерни бири при температури на ферментация около 16-17 гр. което е и в стила на Калифорнийския стийм.
Състава на майша е по-скоро като за амбър ейл, а хмеловете са - каквито съм намерил от кашоните (примерно - някой развакуумиран за да не ви го продавам после )
1. Пейл ейл малц - гръцки (че имам много) - 55%
2. Карапилс - 5%
3. Пшеничен малц - 10% (напоследък го добавям за всякакви ейлове и съм много доволен от пяна и плътност / сладост)
4. Караамбър - 10%
5. Мюних Дарк - гръцки - 20%
----------------------------
Хмелове :
1. Съмит (Summit) от предишно сухо охмеляване - 1.5гр./литър за вгорчаване 70 мин.
2. Аурора 3гр./л. внесена на части през 5 мин. в последните 15 мин. (15,10,5)
Търсено ИБУ - 35-40, но може и да е по-ниско.
След бурната ферментация ще преценя дали да не направя и едно сухо с някой по-екзотичен като Sorachi Ace (аромат на лимон) примерно.
Озахаряване на 62 за 10 мин. , 65-67 за 45 мин. , 72 за 10 мин. и промиване на 76.
Варката мина по най-ужасния сценарий - изгорял нагревател на съда за горещата вода, късо в нагревателя на варилния съд - съответно паднал бушон, после при охлаждането се извади маркуча на студената вода и благодарение че реагирах на секундата не влезе вода в казана с бирата ...
Но в края на краищата - резултатът е 12% екстракт с перфектна бистрота (въпреки пшеницата) и практическа екстрактивност около 70%
Дрожди Маури Брю Лагер - на лек стартер и при леко завишена доза спрямо ако бяха ейлови.
Цвят меден кехлибар (преди ферментацията).
Първо, знам че не е точно по стила, но така или иначе ще е с дрожди за лагерни бири при температури на ферментация около 16-17 гр. което е и в стила на Калифорнийския стийм.
Състава на майша е по-скоро като за амбър ейл, а хмеловете са - каквито съм намерил от кашоните (примерно - някой развакуумиран за да не ви го продавам после )
1. Пейл ейл малц - гръцки (че имам много) - 55%
2. Карапилс - 5%
3. Пшеничен малц - 10% (напоследък го добавям за всякакви ейлове и съм много доволен от пяна и плътност / сладост)
4. Караамбър - 10%
5. Мюних Дарк - гръцки - 20%
----------------------------
Хмелове :
1. Съмит (Summit) от предишно сухо охмеляване - 1.5гр./литър за вгорчаване 70 мин.
2. Аурора 3гр./л. внесена на части през 5 мин. в последните 15 мин. (15,10,5)
Търсено ИБУ - 35-40, но може и да е по-ниско.
След бурната ферментация ще преценя дали да не направя и едно сухо с някой по-екзотичен като Sorachi Ace (аромат на лимон) примерно.
Озахаряване на 62 за 10 мин. , 65-67 за 45 мин. , 72 за 10 мин. и промиване на 76.
Варката мина по най-ужасния сценарий - изгорял нагревател на съда за горещата вода, късо в нагревателя на варилния съд - съответно паднал бушон, после при охлаждането се извади маркуча на студената вода и благодарение че реагирах на секундата не влезе вода в казана с бирата ...
Но в края на краищата - резултатът е 12% екстракт с перфектна бистрота (въпреки пшеницата) и практическа екстрактивност около 70%
Дрожди Маури Брю Лагер - на лек стартер и при леко завишена доза спрямо ако бяха ейлови.
Цвят меден кехлибар (преди ферментацията).