Страница 1 от 2

Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2016, 14:01
от daniel.trifonov
Здравейте колеги,
предната събота и аз сварих един Бохемски пилзен.

Зърно:
3,6кг Бохемски Пилз малц
0,4кг Кара Пилз малц

Озахаряване:
Смесване с 7,4л вода (1,85л/кг).
1:30ч @ 32°C. На 30-тата минута извадих декокция и я прекарах през всички следващи температурни паузи, като напрая вря около 15 мин.
20мин @ 55°C. Веднага след установявнае на температурата извадих втора декокция.
75мин @ 65°C. До пълно озахаряване. На 30-тата минута извадих третата декокция.
5 мин @ 76°C.

Промиване:
отне около 2:30ч. Течеше много бавно, но кашата не се задръсти.

Варене 90мин.
30г Сладек @ 75мин
30г Сладек @ 15мин
40г Сладек @ 10мин
IBU ~40


Дрожди S-23 от двустепенен стартер. 4 пакетчета с много изтекъл срок на годност.
Първа степен 1,5л @ 9°P.
Втора степен + още толкова пивна мъст.
Ферментира на въздушна помпа и след това го оставих на студено, за да се утаят дрождите.

Начална плътност: 13,4°P
Обем: 21л
Екстрактивност: 70%
Крайна плътност: очаквана 3,3°P

Фермантацията върви при 11 - 10 - 9°C ( от началото към края) вътре в съда.

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 12:49
от Steelheart
Колко алкохолна се очаква да бъде тази биричка. Аз като правих такава карах я на 65 градуса 45 минути и ей така за майтапа реших да направя йодна проба и още на главното озахаряване беше готова, въпреки това изкарах едни 15 мин на 72 градуса, ей така просто да се разпиша че и през него съм минал. Накрая като почнах да си я къркам от 1 литър почвах да фъфля. Сега мисля да не я държа повече от 40 мин да направи някакво по плътно тяло и по малко алкохол. Правилни ли са ми расъжденията?

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 13:15
от daniel.trifonov
Очаквам някъде към 5.5% алк., което е малко над нормата за стила.

Днес варя втората варка по същата рецепта:

Зърно:
3,6кг Бохемски Пилз малц
0,4кг Кара Пилз малц
4кг. общо

Този път е с еднотемпературно озахаряване с 8л вода на 65°C - съотношение 2л/кг малц.
Поддържах температурата за 1:20ч - до пълно озахаряване.
След това повиших плавно до 76°C и промих. Този път промиването вървя доста по-бързо от предния - около 1ч.

Варене 90мин.
30г Сладек @ 75мин.
30г Сладек @ 15мин.
40г Сладек @ 10мин.
~1г Ираландски мъх (прахообразен) @ 10мин.

Дотук разлика има и то доста осезаема:
Обемите на двете варки са еднакви - 21л.

Екстрактивност:

Варката с декокция даде 70% екстрактивност, т.е. 13,4°P.
Варката с еднотемп. озахаряване даде 63% екстрактивност, т.е. 12°P

Промиване:
При декокционния метод е много по-бавно. просто зърното не пропуска течността добре и щеш-нещеш промиваш бавно (~2:30ч).
При варката с еднотемпературно озахаряване прмиването си е по-бързо, което също може да доведе до по-ниска екстрактивност (~1ч).

Време:
Декокционния метод отнема много време - 12ч варка.
Еднотемпературното озахаряване е много по-кратко - 6ч варка.


Засега - това е. Изчаквам температурата на пивната мъст да спадне от 20 на 10-12°C, точно и стартерът да доизферметира и маята да се утаи, за да мога да отлея пивната мъст и да ползвам само маята.

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 17:03
от SDS
Като направиш сравнение между двете пиши да разберем дали си заслужава дългата процедура от първата варка :D

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 19:02
от victoryvt
Няма никаква причина да се чака стартера да изферментира и да се утаи.
Освен ако не е на магнитна бъркалка де ...

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2016, 19:45
от cervesa
...даже му е по-добре,когато му продължиш върховия оргазъм (всеки си мечтае за безкраен оргазъм :)

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2016, 10:02
от daniel.trifonov
На въздушна помпа за рибки беше. Вкарва се въздух през цялото време, затова ползвах само утаеното.
victoryvt написа:Няма никаква причина да се чака стартера да изферментира и да се утаи.
Освен ако не е на магнитна бъркалка де ...

Вчера сутринта, на 36ч от посяването на дрождите, екстрактът беше 8,6*P. Температурата бешу 9,5*C отвън и 10,1*C вътре във ферментатора.

..::Редакция 21:12ч, 10.03.2016г. ::..

Преди малко премерих остатъчния екстракт - 3,3°P и температура 10,5°C. Местя ня топло за диацетилна пауза.
Крайният екстракт от теста бърза ферментация е 2,6°P и течността е кристално бистра.

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 11:53
от Clarion
след 36 часа ферментация на лагер - много бързо бре (?!) ... и аз тогава някъде (на 04.03) направих два лагера (Виена и Бохемиан Пилс - май следващата ни сбирка ще е "лагерна" :-) ), но при мене лага и на двата беше почти ден и половина (което според последната книга по темата, която чета успоредно с ферментацията - New Brewing Lager Beer, си е в съвсем в реда на нещата) и чак вчера (на 9-я ден) почнах да вдигам от 10 до 14 за диацетилна.
а за разликите - аз пък реших да пробвам нови дрожди на единия - Pilsner на Erbsloh и ги сравнявам при абсолютно еднакви условия (екстракт и температура) с това, което винаги съм използвал - W-34/70 на другия. като цяло ферментацията при немските се разви по-слабо и вървеше по-тихо. измервания - след няколко дни при месетенето за вторична.

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 16:07
от daniel.trifonov
Принципно моята схема на ферментация е на околната температура - каквото природата даде като условия, но в мазето. Денем е отворено, вечер е затворено и така температурата е по стабилна в течение на денонощието. От друга страна, съм чел на браукайзер блога и по други места, че лагерни дрожди се посяват при ниска температура и после температурата плавно се покачва до 6-7°C, за да върви бавно ферментацията и за да се образува по-малко диацетил-.
По този начин също не трябвала диацетилна пауза преди лагеруването.
При мене обаче нямаше такива условия и всичко протече при по-високи температури. Стартерите ми бяха добре развити и вероятно затова лаг фазата беше минимална.

Re: Бохемски Пилз - още веднъж

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2016, 15:46
от st_jivko
Стартирам първия си лагер за тази есен.
Засега ври качествено.Смятам да внеса
леки корекции във охмеляването-Щириан
Дана за леко горчив привкус на 10 мин.
/1гр.на литър мъст/.
Останалото-Сладек на два пъти-на 60мин.+80мин.
Изображение
Гравитачната система с новия охладител работи добре:
Изображение
В крайна сметка от 6 кг.пилз малц + 1кг.кара пилз във
ферментаторите влязоха 36 л. мъст със OG 12,5P.
Вече от два дни лагерчето весело бълбука:
Изображение