Здравейте колеги,
предната събота и аз сварих един Бохемски пилзен.
Зърно:
3,6кг Бохемски Пилз малц
0,4кг Кара Пилз малц
Озахаряване:
Смесване с 7,4л вода (1,85л/кг).
1:30ч @ 32°C. На 30-тата минута извадих декокция и я прекарах през всички следващи температурни паузи, като напрая вря около 15 мин.
20мин @ 55°C. Веднага след установявнае на температурата извадих втора декокция.
75мин @ 65°C. До пълно озахаряване. На 30-тата минута извадих третата декокция.
5 мин @ 76°C.
Промиване:
отне около 2:30ч. Течеше много бавно, но кашата не се задръсти.
Варене 90мин.
30г Сладек @ 75мин
30г Сладек @ 15мин
40г Сладек @ 10мин
IBU ~40
Дрожди S-23 от двустепенен стартер. 4 пакетчета с много изтекъл срок на годност.
Първа степен 1,5л @ 9°P.
Втора степен + още толкова пивна мъст.
Ферментира на въздушна помпа и след това го оставих на студено, за да се утаят дрождите.
Начална плътност: 13,4°P
Обем: 21л
Екстрактивност: 70%
Крайна плътност: очаквана 3,3°P
Фермантацията върви при 11 - 10 - 9°C ( от началото към края) вътре в съда.