една рецепта за лагер, която изпълних в рамките на 4 часа!
13:00 още се чудя да варя ли, да не варя ли - закъснял съм. Няма да ми стигне времето...
13:15 тегля малца и го смилам
13:25 започвам озахаряването с гореща вода от чешмата (55*С) - идеално за протеинова пауза - закова на 50 градуса
13:50 63*С - пауза 15 минути
14:10 72*С пауза 20 минути
14:30 подгрявам до 75*С
14:40 започвам цеденето
цедя направо в тенджерата върху котлона, за да спечеля време
15:30 ВРИ
16:30 свалям от котлона и му люсвам серпентината
през това време дезинфекцирам ферментатора и позачиствам каквото мога. слагам дрожди да се рехидратират.
17:00 охладил съм до 15*С - започвам да пълня ферментатора
17:14 мия тенджерата
17:15 карам към детската градина да взема детето
а ето и рецептата като такава:
пилзнер малц 88,5%
мюних I 10%
караамбер 1,5%
хмел:
аврора 12,5%АА 60 мин
аврора 12,5%АА 30 мин
жатец 3,5%АА 0 мин
ИБУ ~ 30
дрожди брюмастер лагер
12,5*Р