Страница 1 от 1

Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 16:33
от victoryvt
rauch-beers-germany.jpg


Топ 10 на германски пушени бири.
Включва и бирата от пилотната пивоварна към фабриката за малц на Вайерман в Бамберг.

Та време е за Раух, викам аз ...

Малц - 50% пушен, 40% пилс, 10% - карамюних , карапилс, и т.н.
Дрожди - лагерни,
Хмел - немски, по-слабо охмеляване да не се натрапва над пушения вкус и аромат.
Ферментация - лагерна.

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 07:46
от rajev
Рецептата и консумативите са ясни.Ама от каде ЛАГЕРНИ ТЕМПЕРАТУРИ?

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2015, 09:49
от vsd
Някой правил ли е нещо, което на вкус да е като schlenkerla marzen?

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2017, 15:33
от SDS
Забърках един Раух лагер 19л с 11гр S-23 на 14* С е заквасена.
Температурата падна на 12*С. Чак след тези 30 часа че и повече започна да образува лека пяна. OG 1.055 какво ще стане времето ще покаже.

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2017, 17:35
от st_jivko
Дано да са и стигнали дрождите,Стояне.Моята е на 10 гр. с 11 грама на стартер/6 часа/-Brew Masters Pilsner.
Вече 10 дни си тиктака равномерно.Дано да падне достатъчно захарността.
...И да запазиш от Раух-а.

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2017, 13:53
от SDS
Rauch стана ужасен. На вкус добре ама много мътна по зле от вайцен. Избързах с кегирането не и направих диацетилна пауза, не я откалих за вторична ферментация. Общо взето много зле.
Мерцен правих който е много по добре и Допелбок който е още в бидона. И една черна ипа и тя ферментира.
Трябва да организираме пак една сбирка да видим кой какво е сварил.
Наздраве!

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2019, 07:21
от ZigiZigi
Здравейте,
След дълга пауза реших отново да си направя бира :D . Струва ми се, че преди в магазина имаше по-голямо разнообразие от продукти :( . BG малца е изчезнал, но пък гръцките малцове настъпват :o .
Иска ми се да направя една пушена бира, но не виждам пушен малц в магазина. Мисля да ползвам:
40 % Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция или Munich Malt Type 2 (Мюнхенски малц тип 2) ГЪРЦИЯ
20% CaraPils и CARAMUNICH
40% Пушен малц.
Може ли да ми препоръчате подходящ пушен малц от магазина.

Мисля да се оборудвам с тенджера от Кларстейн 35л. в комплект с вътрешно надупчено казанче за промиване и серпентина за охлаждане 630лв. :(. Ако някой има по-добра и по-евтина идея за поне 30 литрова система, която да не изисква много място, МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ. Или може би някой желае да си продаде старата система за домашна бира? Преди озахарявах в 11л. тенджера на котлона в кухнята, промивах в лаутъртюн (два плътни коша за пране и кранче за бидон), през това време в друга по малка тенджера загрявах вода...... прекалено много съдове и кухнята ставаше ЛЕШШШШ.... отнемаше ми доста време за няколко бирички. Идеята ми е сега да изляза на терасата с един комбиниран съд и да изкарам поне 40 бирички :D, а може и повече.

Поздрави!

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2019, 08:50
от MadButcher
В кой магазин няма пушен малц, щото в тоя към форума има даже два вида. На кой стил "пушена" бира си се спрял? За мен 40% пушено е малко, ако ще правиш класически Раух поне 60% пушен, останалото пилзенски и лагерни дрожди. В съотношението "20% CaraPils и CARAMUNICH" кое колко е? С 20% CARAMUNICH ще стане сериозна чернилка. Предлаам ти да ползваш калкулатор като тоя на Brewer's Friend, ще ти е по-лесно.

Re: Пушена бира - Rauch Biere

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2019, 11:04
от ZigiZigi
Ами тези пропорции ги видях някъде тук във форума. Иначе не съм много запознат с пушените лагерни бири. Преди си правих светла с ейлови дрожди и експериментирах с различни светли малцове. Само веднъж пробвах с лагерни дрожди, нещо като Бок но стана много безвкусна.
Може да пробвам някоя по лесна рецепта с горна ферментация и без да трябва да лагерува ако предложиш. Иска ми се да е тъмна може и амбър, с по плътно тяло, горчива, аромат на хмел, леко карамел, алкохолна.... Абе да е готова за голям студ и дебела свинска пържола.