Цяло лято не съм правила бира по обичйните причини – няма подходяща температура за ферментация – и се чувствам като с вързани ръце. В чудене и маене и търсене на решение реших да проверя как е температурата в хладилника на най-слаба степен, с идеята да опитам да направя лагерна бира. Измерих със стайния термометър вътре – показва около 11 °C, което изглежда добре за ферментация на лагер. Предполагам, че на най-силна степен би ставало за лагеруване в бутилки след ферментацията. Досега съм правила само ейлове и хабер си нямам от лагерни бири (освен, че ги пия тук там по заведенията).
Та тук следват няколко въпроса…
1. Има ли разлика в процеса на правене на бирата (майшуване, варене), освен температурата и времето за ферментация и лагеруване? Питам за някакви основни писани и неписани принципи които се следват (особено в сравнвние с ейловете).
2. При ейловете знам, че не е добре да стоят в същия ферментатор за повече от две-три седмици, как стоят нещата с лагерните бири?
3. Категориите за лагерни бири никак не са ми ясни, но в момента съм влюбена в тъмния Kozel (Velkopopovický Kozel). Кажете какво да поръчвам утре (някоя рецепта), че мисля да варя уикенда – не държа да е козел, може да овца, пръч, все тая… искам да сваря нещо, което може да ферментира в хладилника
Не намерих тема за разликите в процеса на правене на лагер и ейл, ако е моя грешка – дайте линкове, ако не – може да направим отделна тема посветена на това или да продължим тази.