Страница 1 от 2

Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 17:49
от victoryvt
Лагерна ферментация с дрожди Даймънд при 7.4 градуса.
Околна температура на помещението - 5 градуса !

PIC437.jpg

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 18:20
от daniel.trifonov
Дообрее, на колко градуса пося дрождите? Предполагам, че си сложил около 2г/л пивна мъст.
Аз също се каня да правя бохемски пилзен на подобна температура, ама да видим кога...

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 18:35
от victoryvt
Заквасването ...
Е доста сериозно - започнах с около 100мл. дрождева утайка от предишна бира (от лагерния бидон), добавих около 2л. стартер с 6-7% малцов екстракт, след 24 часа - още 6л. от сварената пина мъст с 13.5% екстракт, след още 24 часа - прехвърлих половината от варката - около 50-60л. в бидона и там добавих стартера 8л. , след още 24 часа долях и вторите 50л. и сега общо 100л. ферментират след това каскадно заквасване.
Бавно пада екстракта, но пада.
Ще измеря официално утре колко е след седмица от варката.

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2015, 20:50
от dog123
Днеска е "утре" каква е хавата Викторе?
Гледам не се включват много хора в тази тема, изглежда това което правиш е екзотика?

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2015, 09:29
от victoryvt
Даже е вдругиден вече, но вчера мерих, макар и без да топля пробата :
При 7.4 градуса температура захаромерът показа 8.5 Плато (при 20гр. може би ще е около 7.8-8.0)
Околната малко се е вдигнала на 6гр. , но в бидона твърдо е 7.4 - изолирал съм го добре, но може и по-добре.
Утре (вторник) ще стане седмица от заквасването и ако е под 6 Плато ще топля за диацетилна пауза, но ще видим. Може и да оставя експеримента да видя на колко ще спре падането на екстракта при тия ледени епохи.

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 10:12
от victoryvt
Понеделник : 7% при около 8.5градуса темп.

PIC439.jpg


Вторник : 5% при почти 9гр.

А днес най-вероятно ще топля за диацетилна пауза.
Ферментацията направи точно една седмица, а от варката минаха 10 дена.

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2015, 15:14
от victoryvt
Да, днес - сряда - вече е под 5% - около 4.5 :

PIC443.jpg


Но все още има разлика в темп. в бидона и околната и мисля да изчакам още ден преди да стоплям за диацетилната пауза.
Тази бира и без това съм я обрекъл на експеримент, тъй като я загорих при озахаряването. Та няма да ме е яд ако нещо се обърка с нея.

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2015, 16:44
от victoryvt
Приключваме на 3.5% при почти 10гр. в бидона и околна.
Стоплям за диацетилна пауза - 19гр. (с нагревател за аквариум 200 вата).
След 24 часа ще измеря и крайната плътност, ще изчисля алкохола и ще спра загряването.
След още 2 дена да се поизбистри и ще я откаля в друг бидон за лагеруване. За съжаление не се очакват нови студове, така че лагеруването ще е на температури "каквито Господ даде".
Ха наздраве !

PIC445.jpg


Малко не се вижда, но да поясня - горните 2 черни чертички са за под 0-та (къса чертичка - 0.5% , дълга 1%)
Виждат се 3 дълги под 0-та и една къса след тях - значи е 3.5
Ако направим и темп. корекция понеже меря проба с 10гр. темп. - ще е дори 3%, а не 3.5 !
Надявам се след стоплянето да падне още ...

(до тук 5.5% алкохол :) най-вероятно ще гоним 5.8 алкохол)

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2015, 18:34
от cervesa
Темата трЕбва да биде прекръстена на "Нискотемпературен лагер,лагеруващ при ейлови температури" :drool:

Re: Нискотемпературен лагер

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2015, 09:09
от Boarhunter
Ако почерпи ще му осигуря помещение с 8 градуса температура :D