Първи лагер- коледна изненада- първо осираки
Публикувано на: 29 Дек 2013, 14:58
С болка мога да ви кажа че първия ми опит за лагер мина с провал. Сега 100 л. бира у канала или по скоро ще я мъчим на ракия.
Озахаряване промиване всичко си мина по каталог.
Заквасих 44 гр. лагерни дрожди в 150-200 мл бирена мъст. после след като шупна ги изсипах в около 1,5-2 л. бирена мъст. Процеса на фермантация си тръгна нормално. Понеже бирата не е у дома а в приятеля ми където варим, температурата помещението е паднала на 6 гр. Бидона е загънат, но и температурата на бирената мъст беше паднала на 7-8 гр. Захарността беше паднала до 5 % .С малко закъснение ми дойде нагревателя за аквариум, но най ниската му температура на регулатора е 22 гр. Включихме го и му бях казал да поработи 2 часа да премери температурата да стане около 15 гр. Да ама не човека я оставил цяла нощ на 22 гр. След това взех още 22 гр. дрожди от Виктор , добавих и малко минералимъстта беше наоколо 16 гр. Три дена моя човек беше по запивки, но включил пак нагревателя и го забравил . Днес отивам да видя и изненада, отгоре покрито с бяла дебела ципа на мехури, ето нагледен материал:
Разбутах ципата, но захарноста си беше пак 5%
Даже се чудя дали да си играя да варя ракия с тази остатъчна азхарнст при начална 13%
Озахаряване промиване всичко си мина по каталог.
Заквасих 44 гр. лагерни дрожди в 150-200 мл бирена мъст. после след като шупна ги изсипах в около 1,5-2 л. бирена мъст. Процеса на фермантация си тръгна нормално. Понеже бирата не е у дома а в приятеля ми където варим, температурата помещението е паднала на 6 гр. Бидона е загънат, но и температурата на бирената мъст беше паднала на 7-8 гр. Захарността беше паднала до 5 % .С малко закъснение ми дойде нагревателя за аквариум, но най ниската му температура на регулатора е 22 гр. Включихме го и му бях казал да поработи 2 часа да премери температурата да стане около 15 гр. Да ама не човека я оставил цяла нощ на 22 гр. След това взех още 22 гр. дрожди от Виктор , добавих и малко минералимъстта беше наоколо 16 гр. Три дена моя човек беше по запивки, но включил пак нагревателя и го забравил . Днес отивам да видя и изненада, отгоре покрито с бяла дебела ципа на мехури, ето нагледен материал:
Разбутах ципата, но захарноста си беше пак 5%
Даже се чудя дали да си играя да варя ракия с тази остатъчна азхарнст при начална 13%