Не са страшни лагерите.
И не се фрустрирайте (каква мъдра дума
) от по-сложната технология !
Ще стане и по "ейловата" :
1. Ферментация на 12-13 до най-много 15 гр. - за 10 и под 10 - само за опитни и с добра техника пивовари.
2. Ферментацията трае малко по-дълго , но не много - да речем че вместо за 7 ще трябва да изчакате 8-9 дена и то само в долните температури - 12гр.
3. Спокойно може да се бутилира и без лагеруване - както се прави при ейловете. След това е добре да са на горния дипазон (15гр.) защото ще им е зор в бутилките.
4. Газират ли се - тогава ще лагеруват - на ако може под 5 гр. , ако не може - по-дълго време.
Т.н. диацетилова пауза не е задължителна (вдигането на темп. в края на ферментацията). Отлежаването после на около 5 гр. върши същата работа.
Въобще - сега е момента за лагери, налято и да искате няма да може (освен в специален хладилник).