клик върху снимките за уголемяванеМиналата година забърках, както се изразява един колега от форума "нещо като бохемче". Толкова ми хареса, че тая година го повторих и увеличих количеството
Ето я и рецептата:
Малц:Бохемски пилс - 90%
Карапилс - 10%
Хмел: IBU 40Premiant - 23-25 IBU 80min
Saaz - 1гр/л 20min
Saaz - 1гр/л 15min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 10min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 5min
Вода:1:3/1:4 - "Трапезна вода с много ниска минерализация, постигната чрез обратна осмоза. На водата е извършена обработка с обогатен с озон въздух. Обща минерализация <50мг/л. pH=6.8-7.2" Aro от Metro (розова капачка)
Температурни паузи:Тази година добавих една протеинова пауза за 10 мин, следва покачване на газовия котлон до 64*-66* и задържане там за 50мин. По план бяха 45мин, но докато подготвя декокцията за следващата пауза от 71*-72* се позабавих. Там пауза още 15мин и нова декокция до 76*-78*, машаут и промиване.
Дрожди:Даймънд лагер 11.5гр. Миналата година ги събудих с мини стартер след промиването с първия изтекъл уорт, тази се пробвах да им направя нещо като стартер за 24ч., защото щях да заквасвам и по-голямо количество. Явно не съм се справил много добре, защото фермантацията тече бавно и продължително
Миналата година веднага след лагеруването и необходимото време за газировка и престой в хладилника бирата ми се стори с доста силни флорални нотки. Като че ли се усещаше и плодова сладост, но след още около месец вкусовете се изравниха и стана доста приятна за летните жегички бира. Образуваше висока пухкава пяна и влизаше много добре, особено сутрин след нощна смяна или вечер с мезе и мач от ШЛ