18 юни-демонстрация,колаборация,дегустация и т.н.

Тук ще информираме всички относно предстоящи срещи, събития, конкурси, състезания, фестивали и т.н. на Асоциацията на домашните пивовари в БГ или форума.

Модератор: cervesa

18 юни-демонстрация,колаборация,дегустация и т.н.

Мнениеот cervesa » 20 Юни 2016, 21:33

Отчет:
По предложения на Лъчезар Войнов,решихме да направим съвместна варка на Ламбик:от него поръчката на бленда от дрожди и бактерии на Wyeast,от мен терена.
Реших да го съчетаем и с демонстративно варене за начинаещи и по-малко напреднали домовари.
От цялата група имаше 3-ма ,абсолютно начинаещи,останалите със различен стаж във варенето (мултиплициращият ефект е осигурен,както винаги)
@Виктор-репортаж във вестници няма да има ,въпреки присъствието на двама медиатори,Лъчо и Свилен :x
Рецептата:
70% пилзнер малц
15% пшеничен малц
15% немалцована черногоровска пшеница :)
Озахаряване
Хидромодул 1:4
45*/20'-само пшениците
66*/40' пилзнера
72/5'
76* машаут

Екстрактивност и ефективност-според очакванията -повече от отлично ! :dance:
Филтриране-без никакви проблеми-докато се преподаваше и обсъждаше.
Варка 70'
Хмел-Халертау бланк количество за 10 IBU.
OG 1,056
Заквасване със US-05
Планът е:след приключване на работата на Сахаромиците,т.е.следващата събота,бирата се мести в буре (секонд хенд от вино) исе заквасва със бленда WYEAST XL 3278 Belgian Lambic Blend,който включва Бретаномици,Лактобацили и педиококи.
Чакаме 9 месеца.(хвърляме резултата или го консумираме 10тината човека в Бг-то,които приемаме киселите бири :)
Името на бирата е Lambic Collaboric 2016
Наздраве,чиърз и санте!:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: 18 юни-демонстрация,колаборация,дегустация и т.н.

Мнениеот Foreigner » 21 Юни 2016, 13:59

Понеже се чудехме дали въпросният щам дрожди подлежи на размножаване чрез стартер, това което открих в няколко форума е, че не се препоръчва, за да не се оплескат пропорциите на различните бацили. Значи - действаме с това, което имаме.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София


Назад към Срещи, конкурси, състезания на АДПБ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron