Страница 1 от 2

Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 18:40
от victoryvt
Предлагам някой по-голям клуб да го направи първи , та да видим ще има ли интерес.
Например - намисляме една проста рецепта от някакъв стил :
1. Малцове - такива и онакива по едиколко си % всеки.
2. Озахаряване с по толкова вода на кг. зърно ...
3. Озахаряването да е на темп. едиколко си градуса.
4. Охмеляване с по едиколко си гр. от този и този хмел по толкова мин. ...
5. Врене точно едиколко си мин.
6. Ферментация с точно определени дрожди на някаква зададена темп.
7. Бутилиране с точно кол. захари за газировката.
и т.н.

И след това на срещата на клуба се вадят екземплярите и се оценяват по достойнство.
И да видим дали ще се получат еднакви бири :)

Най-големия клуб е шопския ...

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 18:50
от Martin
Съгласен съм с малки промени. Да са определени малцовете, хмела и дрождите. Останалото да е по усмотрение на пивоварите.

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 19:07
от victoryvt
Няма да е еднаква рецептата.
Например само един два градуса нагоре в озахаряването и крайния екстракт ще се вдигне с 1%.
(от 12% до 3.5 - вместо от 12% до 2.5 и алкохолът вече ще е с 0.5% по-малко)
То не че някой ще успее свръхточно да държи градуса, но поне да има отправна точка.

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 19:53
от cervesa
В Полша се провежда т.нар. "piwna bitwa"-демек -бирена битка.
Обявяват само стила,И после публиката прави оценката.Понякога са само двама участниците-двубой.

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 20:22
от Martin
Именно за това. Различни температури на озахаряване или ферментация и количество вода ще доведе до някаква разлика било добра или лоша. Иначе при това строго упоменаване ще се сведе до грешки, чистота и късмет. Трябва да има и поле за креативност.

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 20:39
от 5th-hokage
Повече подкрепям Виктор - по добре да е точно зададена рецептата за да може да се определи кой се е справил най добре - при еднаква рецепта трябва да имаме една и съща бира, но много ме съмнява да са еднакви :)

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 20:52
от rajev
Martin написа:Съгласен съм с малки промени. Да са определени малцовете, хмела и дрождите. Останалото да е по усмотрение на пивоварите.

Това дето го предлагаш нали го правим горе долу на ежегодните конкурси

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 21:20
от Martin
@rajev Не не е така. На конкурсите имаш зададен стил. Никой не те задължава да ползваш определени малц, хмел или дрожди. Тука говорим за точно определени количества в проценти на малца, както и на точно количество и сорт хмел и определени дрожди. И на нас остава с температурите да играем. Просто моето мнение е че трябва да се остави поле за изява а не за грешки. Де се стремиш към плюса а не да бягаш от минусите.

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2016, 21:28
от rajev
А като правиш Бохемски пилзнер примерно да неби да имаш избор между 5 малца и 10 вида хмел .За дрождите има малко варианти

Re: Предложение за съревнование по конкретна рецепта

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 08:30
от victoryvt
Ми да пусна нова анкета - "До колко точна да е рецептата ..." ?