Страница 1 от 3

Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 12:51
от cervesa
Отдалеко,та да е леко!

Вече са обявени категориите и правилата за Бяла врана'2017.

Варете и експериментирайте:


Organizátori medzinárodnej degustačne súťaže doma varených pív Biela vrana, tak ako v ostatných predchádzajúcich rokoch, aj teraz s predstihom viac ako jedenásť mesiacov vyhlasujú pivné kategórie v ktorých sa bude súťažiť na Biela vrana 2017.

Kategórie sú zostavené podľa nového rozdelenia BJCP 2015, takže, vážení domovariči, máte čas na varenie, vyskúšanie a doladenie svojích pív, ktoré sa prípadne rozhodnete poslať na túto súťaž.

Ďalšou, už tradíciou je, že držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana, v ostatnom ročníku Pavol Kocsis navrhol svoju, tentoraz zaujímavú A. kategóriu, je to hybridný štýl (špecifikácia nižšie).

A. kategória
Experimental Beer – "From Lager to Heaven"

B. kategória
1. STANDARD AMERICAN BEER 1D. American Wheat Beer

C. kategória
21. IPA 21 B. Specialty IPA: Black IPA

D. kategória
13. BROWN BRITISH BEER 13A. Dark Mild

E. kategória
29. FRUIT BEER 29A. Fruit Beer + 29B. Fruit and Spice Beer + 29C. Specialty Fruit Beer

F. kategória
27. Historical beer - Gose

G. kategória
Špeciálna kategória "Back to BrewDog roots" (kategória vzišla na základe počinu pánov z BrewDogu zverejnením receptúr na DIY BrewDog), cieľom je uvariť podľa predloženej receptúry pivo, klon najviac približujúci sa ich pivu/ejlu Hardcore IPA (receptúra "37")


Špecifikácia kategórie - Experimental Beer - From Lager to Heaven

Špecifikácia: Vrchne kvasený Ale s charakteristikou Českého prémiového ležiaka.

Cieľ: Čo najviac sa priblížiť arómou, chuťou, farbou, celkovým vzhľadom a pocitom k Českému prémiovému ležiaku definovanému podľa BJCP(2015) 3B za použitia kvasníc pre vrchné kvasenie.

OG: 1.044 až 1060
FG: 1.013 až 1017
Alc.: 4,2% až 5,8%
SRM: 3,5° – 6°

Vzhľad: BJCP(2015) 3B. Špeciálny dôraz sa kladie na farbu a čírosť piva. Tekutina má byť číra, bez akéhokoľvek zákalu, s odpovedajúcou farbou SRM: 3,5° – 6°. Pena sa očakáva biela, bez farebných odtieňov.

Aróma / Chuť / Pocit v ústach / Celkový dojem: BJCP(2015) 3B

Suroviny:
Kvasinky: Pre vrchné kvasenie
Slady: Vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, bavorský, pšeničný ...
Chmele: Doporučujeme použiť chmele používané pri príprave ležiakov, najlepšie české a nemecké.
Dodatky: Bez dodatkov

Označenie: v prihláške musia byť uvedené použité kvasnice a stupne Plato

Autor: Pavol Kocsis, držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana 2016


Experimental Beer – From Lager to Heaven

Specification: Top-fermented Ale with characteristics of Czech Premium Lager.

Goal: It is to get aroma, taste, appearance, flavor, mouth feel and overall impression as close as possible to Czech Premium Lager beers defined per BJCP(2015) 3B using yeasts for Top-fermentation.

OG: 1.044 – 1060
FG: 1.013 – 1017
Alc.: 4,2% – 5,8%
SRM: 3,5° – 6°

Appearance: BJCP(2015) 3B. Special importance is placed on color and clear clarity. Liquid is expected to have brilliant clear clarity with color SRM: 3,5° – 6°. Foam is expected to be white without color tones.

Aroma / Taste / Mouth feel / Overall impression: BJCP(2015) 3B

Ingredients:
Yeasts: for Top-fermentation
Malts: Generally pale malt, like light pilsner, pale ale, Bavarian, wheat, ...
Hops: We suggest using hops used to brew Pilsen Lager beers, the best are Czech and German hops
Supplements: Without supplements

Labelling: used yeasts and degrees Plato must be provided in the application

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 13:59
от victoryvt
Категория А !
Чешки пилзнер с ейлови дрожди - ей това е моята категория.

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 16:50
от st_jivko
В неделя го бутилирах.Вря 2 седмици при 12-14 гр.
SRM отива към 10-11,което е далеч от чешки пилзнер-еил,
но ще си затворя очите.Следващия път-3-6.

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 22:08
от Martin
Аз съм си намислил да сваря и да сложа в малкото буренце белгийски дубел със фурми и сушени смокини за категорията плодови. Дано да не отиде към бай Темелковите киселоци до тогава.

Категория G е интересна също.

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016, 07:58
от cervesa
Ще дойде! :twisted: :twisted:

И ще я вкараме в друга категория ;P

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 10:14
от cervesa
Само за подсещане!Да няма после-не разбрах,не видях..... :D

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 11:11
от Mihail
На коя дата е конкурса? :)

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 13:47
от cervesa
25.02.2017

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 12:17
от Victor88
Здравейте, тъй като възнамерявам да се пробвам за първи път в конкурс и не съм много наясно как стават нещата, можете ли да ми дадете повече информация относно самият конкурс? С категориите съм наясно, интересува ме как мога да се запиша, нужно ли е присъствие или мога да пратя само бирите и каква е таксата за участие?

Благодаря предварително и успех!

Re: Бяла врана 2017,Кошице,Словакия

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 12:59
от Martin
Ако не греша категория G е клонинг на Hardcore IPA ? Този изруд има 550гр американски хмелове на 20л бира :shock: :think: