Бяла врана 2017,Кошице,Словакия
Публикувано на: 16 Мар 2016, 12:51
Отдалеко,та да е леко!
Вече са обявени категориите и правилата за Бяла врана'2017.
Варете и експериментирайте:
Organizátori medzinárodnej degustačne súťaže doma varených pív Biela vrana, tak ako v ostatných predchádzajúcich rokoch, aj teraz s predstihom viac ako jedenásť mesiacov vyhlasujú pivné kategórie v ktorých sa bude súťažiť na Biela vrana 2017.
Kategórie sú zostavené podľa nového rozdelenia BJCP 2015, takže, vážení domovariči, máte čas na varenie, vyskúšanie a doladenie svojích pív, ktoré sa prípadne rozhodnete poslať na túto súťaž.
Ďalšou, už tradíciou je, že držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana, v ostatnom ročníku Pavol Kocsis navrhol svoju, tentoraz zaujímavú A. kategóriu, je to hybridný štýl (špecifikácia nižšie).
A. kategória
Experimental Beer – "From Lager to Heaven"
B. kategória
1. STANDARD AMERICAN BEER 1D. American Wheat Beer
C. kategória
21. IPA 21 B. Specialty IPA: Black IPA
D. kategória
13. BROWN BRITISH BEER 13A. Dark Mild
E. kategória
29. FRUIT BEER 29A. Fruit Beer + 29B. Fruit and Spice Beer + 29C. Specialty Fruit Beer
F. kategória
27. Historical beer - Gose
G. kategória
Špeciálna kategória "Back to BrewDog roots" (kategória vzišla na základe počinu pánov z BrewDogu zverejnením receptúr na DIY BrewDog), cieľom je uvariť podľa predloženej receptúry pivo, klon najviac približujúci sa ich pivu/ejlu Hardcore IPA (receptúra "37")
Špecifikácia kategórie - Experimental Beer - From Lager to Heaven
Špecifikácia: Vrchne kvasený Ale s charakteristikou Českého prémiového ležiaka.
Cieľ: Čo najviac sa priblížiť arómou, chuťou, farbou, celkovým vzhľadom a pocitom k Českému prémiovému ležiaku definovanému podľa BJCP(2015) 3B za použitia kvasníc pre vrchné kvasenie.
OG: 1.044 až 1060
FG: 1.013 až 1017
Alc.: 4,2% až 5,8%
SRM: 3,5° – 6°
Vzhľad: BJCP(2015) 3B. Špeciálny dôraz sa kladie na farbu a čírosť piva. Tekutina má byť číra, bez akéhokoľvek zákalu, s odpovedajúcou farbou SRM: 3,5° – 6°. Pena sa očakáva biela, bez farebných odtieňov.
Aróma / Chuť / Pocit v ústach / Celkový dojem: BJCP(2015) 3B
Suroviny:
Kvasinky: Pre vrchné kvasenie
Slady: Vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, bavorský, pšeničný ...
Chmele: Doporučujeme použiť chmele používané pri príprave ležiakov, najlepšie české a nemecké.
Dodatky: Bez dodatkov
Označenie: v prihláške musia byť uvedené použité kvasnice a stupne Plato
Autor: Pavol Kocsis, držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana 2016
Experimental Beer – From Lager to Heaven
Specification: Top-fermented Ale with characteristics of Czech Premium Lager.
Goal: It is to get aroma, taste, appearance, flavor, mouth feel and overall impression as close as possible to Czech Premium Lager beers defined per BJCP(2015) 3B using yeasts for Top-fermentation.
OG: 1.044 – 1060
FG: 1.013 – 1017
Alc.: 4,2% – 5,8%
SRM: 3,5° – 6°
Appearance: BJCP(2015) 3B. Special importance is placed on color and clear clarity. Liquid is expected to have brilliant clear clarity with color SRM: 3,5° – 6°. Foam is expected to be white without color tones.
Aroma / Taste / Mouth feel / Overall impression: BJCP(2015) 3B
Ingredients:
Yeasts: for Top-fermentation
Malts: Generally pale malt, like light pilsner, pale ale, Bavarian, wheat, ...
Hops: We suggest using hops used to brew Pilsen Lager beers, the best are Czech and German hops
Supplements: Without supplements
Labelling: used yeasts and degrees Plato must be provided in the application
Вече са обявени категориите и правилата за Бяла врана'2017.
Варете и експериментирайте:
Organizátori medzinárodnej degustačne súťaže doma varených pív Biela vrana, tak ako v ostatných predchádzajúcich rokoch, aj teraz s predstihom viac ako jedenásť mesiacov vyhlasujú pivné kategórie v ktorých sa bude súťažiť na Biela vrana 2017.
Kategórie sú zostavené podľa nového rozdelenia BJCP 2015, takže, vážení domovariči, máte čas na varenie, vyskúšanie a doladenie svojích pív, ktoré sa prípadne rozhodnete poslať na túto súťaž.
Ďalšou, už tradíciou je, že držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana, v ostatnom ročníku Pavol Kocsis navrhol svoju, tentoraz zaujímavú A. kategóriu, je to hybridný štýl (špecifikácia nižšie).
A. kategória
Experimental Beer – "From Lager to Heaven"
B. kategória
1. STANDARD AMERICAN BEER 1D. American Wheat Beer
C. kategória
21. IPA 21 B. Specialty IPA: Black IPA
D. kategória
13. BROWN BRITISH BEER 13A. Dark Mild
E. kategória
29. FRUIT BEER 29A. Fruit Beer + 29B. Fruit and Spice Beer + 29C. Specialty Fruit Beer
F. kategória
27. Historical beer - Gose
G. kategória
Špeciálna kategória "Back to BrewDog roots" (kategória vzišla na základe počinu pánov z BrewDogu zverejnením receptúr na DIY BrewDog), cieľom je uvariť podľa predloženej receptúry pivo, klon najviac približujúci sa ich pivu/ejlu Hardcore IPA (receptúra "37")
Špecifikácia kategórie - Experimental Beer - From Lager to Heaven
Špecifikácia: Vrchne kvasený Ale s charakteristikou Českého prémiového ležiaka.
Cieľ: Čo najviac sa priblížiť arómou, chuťou, farbou, celkovým vzhľadom a pocitom k Českému prémiovému ležiaku definovanému podľa BJCP(2015) 3B za použitia kvasníc pre vrchné kvasenie.
OG: 1.044 až 1060
FG: 1.013 až 1017
Alc.: 4,2% až 5,8%
SRM: 3,5° – 6°
Vzhľad: BJCP(2015) 3B. Špeciálny dôraz sa kladie na farbu a čírosť piva. Tekutina má byť číra, bez akéhokoľvek zákalu, s odpovedajúcou farbou SRM: 3,5° – 6°. Pena sa očakáva biela, bez farebných odtieňov.
Aróma / Chuť / Pocit v ústach / Celkový dojem: BJCP(2015) 3B
Suroviny:
Kvasinky: Pre vrchné kvasenie
Slady: Vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, bavorský, pšeničný ...
Chmele: Doporučujeme použiť chmele používané pri príprave ležiakov, najlepšie české a nemecké.
Dodatky: Bez dodatkov
Označenie: v prihláške musia byť uvedené použité kvasnice a stupne Plato
Autor: Pavol Kocsis, držiteľ ocenenia Grand Special Biela vrana 2016
Experimental Beer – From Lager to Heaven
Specification: Top-fermented Ale with characteristics of Czech Premium Lager.
Goal: It is to get aroma, taste, appearance, flavor, mouth feel and overall impression as close as possible to Czech Premium Lager beers defined per BJCP(2015) 3B using yeasts for Top-fermentation.
OG: 1.044 – 1060
FG: 1.013 – 1017
Alc.: 4,2% – 5,8%
SRM: 3,5° – 6°
Appearance: BJCP(2015) 3B. Special importance is placed on color and clear clarity. Liquid is expected to have brilliant clear clarity with color SRM: 3,5° – 6°. Foam is expected to be white without color tones.
Aroma / Taste / Mouth feel / Overall impression: BJCP(2015) 3B
Ingredients:
Yeasts: for Top-fermentation
Malts: Generally pale malt, like light pilsner, pale ale, Bavarian, wheat, ...
Hops: We suggest using hops used to brew Pilsen Lager beers, the best are Czech and German hops
Supplements: Without supplements
Labelling: used yeasts and degrees Plato must be provided in the application