Страница 1 от 1

Съвместно варене на бира на 24.05.2013

МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 12:20
от cervesa
Във връзка с подготовката на срещата на домашните пивовари на 27.07.2013 г,в гр.София,Управителният Съвет на АДПБ ,проведе работна среща в дома на Председателя.Взе се решение да се свари съвместна бира,която да бъде предствена на 27.07.Стилът ,който беше избран е IPA(Индия Пейл Ейл).Беше предложено да се направи червен IPA.За име на бирата използвахме игра на думи и изписване :А-З-БУКА(БИРА).Използвахме пилзенски малц и меланоидинен малц,поетапно внасяне на 4 вида хмел-320 гр.за 100 л пивна мъст.Началната плътност 16,5*(1,068).целта е да получим около 7%ABV.Процесът на приготвяне и варене на бирата започна в 9,00 часа и завърши с внасяне на дрождите (от предварително приготвен стартер) US-05.
Междувременно бяха тествани над 10 вида бира приготвени от членовете на УС,подкрепени с подобаващо количество сухи мезета и холестеролни пържоли :D
Прилагаме съответния снимков материал :)

PIC036.jpg

DSCN4099.JPG

DSCN4056.JPG

Re: Съвместно варене на бира на 24.05.2013

МнениеПубликувано на: 25 Май 2013, 12:59
от victoryvt
DSCN4061.JPG


На снимката сме с Хефевайцен от мен , а иначе тествахме общо 3 вида вайцен - Първият на Председателя от кег 30л. беш най-добър, но и най-бързо свърши.

Разбира се, не всичко мина гладко. Валцовата мелница на Председателя реши да противоречи на волята на Ръководството и даде неочакван дефект. След бързите и решителни действия по ремонта й, меленето продължи и варката започна по план.

Окрилени от перфектния вайцен ном.1 на Председателя, облякохме специално щампованите за случая фланелки с горепосочения надпис и щурмувахме съдовете му за озахаряване. На две места по 10 кг. малц бидеха размесени с по около 30 л. преварена Черногоровска вода.
Прецеждането мина очаквано добре и с очаквано приемливи проблеми, решени с майсторство от Председателя :)

Зареден беше неговият голям, меден и уникален казан с вместимост 150л. с около 100л. пивна мъст.
След няма и 30 мин. загряване на пълна мощност пяната пожела сама да ни повика до себе си и малко изкипя.
След бързите и навременни действия - разбъркване намаляване на огъня, ситуацията беше овладяна. Първата порция хмел беше внесена и се започна отброяване на минутите до втората и третата порция.

Охлаждането мина очаквано бързо и очаквано добре. Всички ахнахме от супер-мощната серпентина на Председателя, която биде захранена от също толкова мощната му хидрофорна помпа и кладенец със сондаж.
Студената вода охлади за няма и половин час 90-тте литра крайна пивна мъст.

Оставихм я да се утаи пак в същите два кега от озахаряването и вечерта я заквасихме с приготвения от предишната вечер стартер, разбъркван постоянно с магнитна бъркалка от старо флопи и мощен неодимов магнит.
Разбеснелите се дрожди започнаха своевременно дейността си и на сутринта на следващия ден вече имаше голяма шапка и пе-ха метърът показваше под 5.

По всичко личи, че ще се създаде уникална бира, съвместно мислена и правена.
Надяваме се да почерпим с нея всички желаещи да я опитат на 27.юли на срещата в София в заведението "Магданоз".

Наздраве колеги, и гласете бирите си за съревнованието.
Аз вече съм нагласил един вайцен, един раух, и един псевдо-лагер.
Но колегата бай Темелко ме води с една обиколка с неговия първи вайцен и се очертава люта битка.
Да не забравяме и перфектният дюбел на колегата Дидо от Варна. Както и традиционно добрият му трипел, стига да е останал неизпит поне един за състезанието в София.

Аз бих желал да изкажа искрена благодарност на Председателя за гостоприемството, за голямото му бирено сърце и да му пожелая и занапред да бъде все така млад по душа и кръвни изследвания.

Наздраве отново с поглед към следващата среща в София.

Re: Съвместно варене на бира на 24.05.2013

МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 19:06
от mirix
Ух мръсници :) дразните трудолюбивия народ :D