Страница 1 от 1

Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2018, 22:05
от krasimi
Привет на всички ценители на хубавата бира.
Мнозинството от членовете на форума ползвате домашно приготвени системи за озахаряване.Но все пак искам да попитам по мнението ви за следния продукт
Изображение
за добро или за лошо е наличен в края на месеца поръчах и торбата
Изображение
За съжаление ще се почака малко а на мен хич не ми се чака, поръчах от магазина останалата част от оборудването дезинфектанти,воден клапан,захаромер,пълначка за бутилки,термометър 40 литра ферментатор от кооперативния пазар в люлин ;) .Проблема е че не желая да чакам до декември за първа варка реших тази неделя да направя нулева пробна варка с 2 кг малц на котлона вкъщи при бързането съм поръчал ароматен хмел а не горчив който да ползвам и за ароматизиране, ако сложа двойно количество хмел за вгорчаване в началото били било това проблем поръчах Cascade вместо NUGGET нямам време за нова поръчка в неделя ще се вари :D
При готовите котли докато се озахарява трябвали да се бърка или не,капака да се затваряли по време на озахаряването или не?
Благодаря за отговорите

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2018, 11:21
от S.Dosev
Здравей, хмел cascade можеш да го ползваш и като горчива порция 10 мин. след като заври пивната мъст, и като ароматна 10 мин. преди края на варенето, ползвай този калкулатор за изчислиш колко хмел да сложиш https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ , ароматичната порция аз я разделям на две части и внасям едната на 10 мин. преди края и втората след като приключи варенето.Озахаряването става на затворен капак за да не губиш топлина,желателно е да навиеш нещо за изолация около тенджерата докато озахаряваш а варенето задължително без капак за да се изпари DMS, варенето трябва да е бурно не само да къкри.За ферментатор на 2 кг. малц ще ти свърши работа и бутилка от 10 л. мин. вода, не я пълни догоре оставяй 10-15% празно място във ферментатора.Успех с първата варка и да кажеш как е станала бирата.

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2018, 12:23
от krasimi
Благодаря за отговора нямам търпение да дойде неделя за първа варка, ще имам един месец за да видя как се правят нещата,преди да дойде оборудването.Ще бъде по-лесно с мини системата относно озахаряването и реголирането на температурата.Ще пиша какво се е получило.Очакванията са за около 8 литра бира ;)

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2018, 16:37
от krasimi
Подходих малко неподготвен към първата варка.
1ва грешка малка тенджера много малц
2ра грешка използвах марля това намерих,идеята беше да я ползвам по метода BIAB и да промия в същия съд,който е малак :( промих някакси в друга тенджера колко ефектно не знам.
3то бях като диджей на копчетата мисля че и там нещата не се получиха.
Цялото начинание беше едно фиаско :D
Но имаше и положителни неща поне дрождите ги дехидрирах успешно и смъкнах температурата за 20 минути,което не е чак толкова лошо за начало.
Следващия опит ще е със поръчаното оборудване котела торбата серпентината и се хвърлям направо на 30 литрова варка

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 10:03
от Dave Lombardo
Между първата ми варка (с 2 кг. малц) и втората (първата по-голяма - 20 литрова) мина почти една година, а през това време изядох форума (и не само) с кориците.
Не че нямаше ексцесии при 20 литровата де.
Първо кранът на хладилната чанта протече поради изметнато уплътнение. После озахарявах с един китайски термометър, който се оказа, че мери 5-6 градуса надолу и крайният екстракт дойде под 1Р. Осрах цялата кухня с малцови трици и когато жената взлезе във владенията си започнах сериозно да обмислям емиграция... За капак докато миех казана с душ слушалката олях доволно и тавана на банята.

Успех!
Не се притеснявай да питаш!
Потърси си ментор, потърси фейсбук групата (ако вече не си го направил) и ако имаш въпроси или притеснения питай в движение.
Все някой ще ти отговори. Даже понякога ще получаваш повече от един отговор, та да се чудиш накъде да захванеш :D
Така че спокойно - екшънът предстои ;)
Но си заслужава!!!

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 10:47
от MadButcher
Dave Lombardo написа:
Успех!
Не се притеснявай да питаш!

Не се притеснявай и да четеш :D - тук има много описано за първа варка и начинаещи пивовари като всеки си споделя неволите. Като толкова не ти се чака системата подгряваш до 75градуса 6л. вода за 2кг. малц. Обемът на съда ще е добре да е поне 15л. Това ти е основният съд, в който ще майшваш и вариш Слагаш малца в тензух или нещо такова. Закрепяш краищата му със щипки за съда. Температурата пада до 68, примерно. "Изолираш" съда с каквито одеяла, ватенки и там каквото имаш за 60 мин. и през това време подгряваш в друг съд по 4л. на кг малц вода, т.е. в случая 8л. до 78градуса. След 1час покачваш температурата на майша на 78. Промиваш с тия 8литра през цедката и вариш колкото време сакаш, ама поне 1час. като заври и се махне пяната слагаш колкото горчив хмел си определил за това, малко преди края ароматният. Охлаждаш с квото имаш, на вода баня например, бухаш във ферментатотра, друсаш мъжката и посяваш дрождите.

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2018, 10:38
от krasimi
Благодаря за съпорта на всички :text-thankyoublue:
Не съм се отказал за добро или за лошо оборудването ще доиде около 10 декември имам достатачно време за четене ;)

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2018, 21:53
от krasimi
Привет на гилдията
Да се похваля оборудването пристигна по рано от очакването всичко беше ок този път озахаряването варенето всичко е изключително лесно.
Препоръчвам за начинаещи и мързеливи,като мене ;) единствения ми въпрос е,по време на озахаряването озахаряваме с капак но при варенето капак е противопоказен обаче,ако капака има дупки през,които да излиза парата можели да се ползва? Тъй като изгубих много в пара от 30 литра останаха към 20
много мощни нагреватели и ври много силно и буйно,можели също да се долива вода по време на варенето ?
Благодаря за отговорите

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2018, 00:06
от Foreigner
Изпарението ти наистина е една идея множко. Капак - с дупки, без дупки, не бива да се ползва. Не си писал колко време вари, начален и краен екстракт. Дай по-подробно описание на варката - кг малц, вода, температурни паузи и т. н. Системата ти би трябвало да има регулиране на нагряването - там вероятно трябва да се концентрираш... Вода принципно не е проблем да се долее (но задължително да ври поне 20 минути), ама защо да прецакваш потенциално по-силна (на алкохол) и интересна (макар и непланирано) бира. При мене грубо от 25 - 27 литра преди варене, вкарвам във ферментатора средно 19 - 20 литра. Нека и колегите да кажат за процента на изпарената при варенето течност.

Re: Готови минисистеми за пивоварене

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2018, 12:47
от dr_slavov
Хубавото при теб е, че вариш на ток и изпарението ще бъде константна величина. Ще има малки разлики в зависимост от околната температура, влажността и напрежението на ел. мрежата. Но като цяло е доста точно предвидимо. Когато заложиш това количество в калкулатора, той автоматично ще преизчисли обема на промивната вода. Ако не ползваш калкулатор, ще трябва ръчно да си коригираш обема преди варене за да получиш OG, каквото искаш.