Страница 1 от 1

Съотношение малц:вода

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 07:16
от DonBasilio
Здравейте,

Не съм много на ясно относно отношенията за вода за майш и вода за промиване. На всякъде където чета се дават отношения репскетивно 1:3 и 1:4 като едва ли не закони, но на живо не изглежда толкова лесно - най-вероятно аз не съм доразбрал. Нека обясня ситуацията по-подробно.

Искам да направя 20 л. бира. Купих смлян 5кг. Pale malt, 1кг. Special W и .3кг. Carafa type II, общо 6.3кг малц. Загрях 20л. вода до 68-9 градуса, в бидона малца седя час и половина при темп между 62-5 градуса. През това време загрях още 25л. вода за промивки. Йодната проба беше ок и реших да направя "Vorlauf" метода три последоватлени пъти.....и точно в този момент ако бях решил да хвърля 70% от водата за промивки щях да имам нужното количество мъст. Мисълта ми е, 1:4 при гореописаните параметри не е ли много? Или може би никъде не се казва, че цялата трябва да се използва? За съжаление си забравих захарометъра и не мога да дам съответните данни...
За да довърша, изхвърлих бая вода и потенциална бира, в казана сложих 25л. Заврях ги (варя на огън) и на 15тата мин. сложих 28.5г. Fuggle, на 45тата мин. още толкова пак Fuggle + една лъжица ирландски мъх. Свалих температурата и добавих 11.5 Safale S04 и една лъжица фосфат композе.
Надявам се, вече бълбукащото ми момче да се получи добре ;)
Благодаря за коментарите и съветите предварително!

Re: Съотношение малц:вода

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 10:02
от Martin
Ами искаш да правиш 20л бира, а си купил малц за 30л. От там ти идва много количеството. Нормална 20л варка е между 4кг до максимум 5кг. В момента ферментираш една дооста силна бира. Може би ще стане 8-9 % алкохол

Re: Съотношение малц:вода

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 12:31
от st_jivko
Ще стане,ще стане.Дори и да останат малко недоизферментирали захари,пак ще стане
/поради малкото дрожди за такава силна бира/.
Сметката си я прави така:
-от 1 кг.малц стават грубо 5л.бира.
-за 20л. бира ти трябват 4 кг. малц.

Re: Съотношение малц:вода

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 21:11
от nikolay.illov
С материалите, които си описал изглежда, че клониш към портър или стаут?
В зависимост от стила на бирата към, която се стремим е и съотношението на водата (най често промивната ) ако желаем по високо екстрактна бира съответно завишаваме количеството малц за сметка на водата.
Аз най често спирам промиването преди да съм изразходил всичката промивна вода. Като следя какво изтича от крана за да мога да контролирам плътността преди варене и съответно крайната такава. Това което си описал ти ми изглежда съвсем адекватно за бира, която има характер..
наздраве