Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника
Публикувано на: 20 Мар 2016, 17:08
Здравейте! Днес врътнах първа варка и искам да споделя няколко момента, които ме изненадаха и нещата които помагат!
1. Каквото и да стане не се паникьосвайте!
2. Направете си списък на инвентара и на операциите и отмятайте всичко. Дезинфекция и предподготовка от предния ден!
3. Проверете съвместимоста на всичко. Например ако дистилаторният съд е дамаджана, дали клапана за тиха ферментация пасва на отвора.
4. Озахаряване. Ако не сте виждали как става, може да се подветете, че 4кг малц + 12л вода = 16л съд. Нищо подобно! Не ми се смята хектолитъра на малца или колко набъбва, но съдът за целта трябва да е не по-малък от 25л!
5.Ако йодната проба не ви харесва, просто изчакайте още 10-15мин.
6. Промиване. Когато излезе 50-60% от общата течност сложете я да се вари и доливайте. Гледайте обаче това да не ви лиши от възможност за претопляне на водата за преомиване. Системата ви за промиване трябва да побира поне 8-10л при 4кг малц. Очаквайте и загуба от литър течност на кг малц. т.е от 12+16л добавена вода 23-25 л изцедена мъст.
7. Направете си замерване на захарта, ако е над 10 ... ще се успокоите малко.
8. Варене. Ако всичко изведнъж стане на едри парцали ... нормално е. За 25л мъст трябва доста мощен котлон, аз използвах 2 газови едновременно!
9. Охмеляване. Следвайте рецепта, избягвайте сухо охмеляване на първа варка.
10. Охлаждане.Тук поне нямах проблем...
11. Прецеждане. Предвидете резервен тензух, ако подготвената ви система се задръсти. Тук мъста е уязвима и не трябва да се губи време.
12. Намерете си ментор, на когото да звъните когато не сте сигурен, дано случите на спокоен като моя. Малко увереност в критичен момент е от голяма полза.
Успех!
1. Каквото и да стане не се паникьосвайте!
2. Направете си списък на инвентара и на операциите и отмятайте всичко. Дезинфекция и предподготовка от предния ден!
3. Проверете съвместимоста на всичко. Например ако дистилаторният съд е дамаджана, дали клапана за тиха ферментация пасва на отвора.
4. Озахаряване. Ако не сте виждали как става, може да се подветете, че 4кг малц + 12л вода = 16л съд. Нищо подобно! Не ми се смята хектолитъра на малца или колко набъбва, но съдът за целта трябва да е не по-малък от 25л!
5.Ако йодната проба не ви харесва, просто изчакайте още 10-15мин.
6. Промиване. Когато излезе 50-60% от общата течност сложете я да се вари и доливайте. Гледайте обаче това да не ви лиши от възможност за претопляне на водата за преомиване. Системата ви за промиване трябва да побира поне 8-10л при 4кг малц. Очаквайте и загуба от литър течност на кг малц. т.е от 12+16л добавена вода 23-25 л изцедена мъст.
7. Направете си замерване на захарта, ако е над 10 ... ще се успокоите малко.
8. Варене. Ако всичко изведнъж стане на едри парцали ... нормално е. За 25л мъст трябва доста мощен котлон, аз използвах 2 газови едновременно!
9. Охмеляване. Следвайте рецепта, избягвайте сухо охмеляване на първа варка.
10. Охлаждане.Тук поне нямах проблем...
11. Прецеждане. Предвидете резервен тензух, ако подготвената ви система се задръсти. Тук мъста е уязвима и не трябва да се губи време.
12. Намерете си ментор, на когото да звъните когато не сте сигурен, дано случите на спокоен като моя. Малко увереност в критичен момент е от голяма полза.
Успех!