от victoryvt » 19 Мар 2013, 10:42
Темата е доста обширна.
Накратко :
1. По германски тертип : Заделя се 10% от общата незаквасена бирена мъст , получена след варенето и охлаждането и се съхранява в хладилник, фризер и т.н. докато останалите 90% си ферментират докрай. После при бутилирането се вади от хладилника, темперира се и се смесва с готовата зелена бира. Така в бутилираната бира се появяват около 1% неферментирали захари и пресни минерали (това е предимство) и дрождите в бутилката ги доразграждат като с това насищат бирата с въглероден двуокис (карбонизират).
2. По американски тертип : Не се заделя нищо, ферментира си бирата и преди бутилиране се добавя около 1 % захар в някаква форма : глюкоза, декстроза, кристална захар, мед, варианти има много. Количеството захар се изчислява по формула в зависимост от температурата на ферментация, степента на ферментация (атенюация или по-просто казано - дали са свалили екстракта до теоретичния минимум - зависи от типа дрожди), вида на избраната захар , както и най-вече стила бира - някои изискват висока газировка, други (английски ейлове) по-малка и т.н.
В нета има много онлайн калкулатори , който е фен нека ги пробва.
3. Същото като 2. но се добавя малцов екстракт от подобен на бирата тип - светъл, амбър, тъмен, екстра тъмен ...
Аз съм пробвал почти всичко, смятал съм с онлайн калкулатори и т.н.
Сега вече малко ме намързява та не си давам зор да смятам, а просто добавям на 500мл. бутилка една чаена лъжичка захар, на 2литрова бутилка една супена лъжица с връх.
Знам че воеводата cerevesa ще ме захапе , че въвеждам народа в заблуждение, но за кристална захар и добре газирана бира - 10гр. на литър е долу-горе златната среда.
Понякога се налага да се добавят и дрожди - за тежки и високоалкохолни бири, които са стояли по месец за вторична ферментация и са натрупали 9-10% алкохол - дрождите им са вече на смъртно легло и не е сигурно доколко ще газират бирата. Добавката е във вид на няколко трошички на бутилка, но действа желязно !
Освен това можеш да ферментираш главното количество бира с един тип дрожди, а да газираш с друг.
Германският начин е свързан с техния закон за чистотата на бирата, който не им позволява да ползват друго освен малц, вода и хмел.
Американският начин добавя около 0.4-0.5 % алкохол към крайната бира и това трябва да се отчита при определянето на стила.