от itko » 21 Окт 2019, 14:12
На втората варка пробвах да озахарявам по следния начин:
Водата в леген се подгрява с бързовар, управляван с термоконтролер. В него е натопена около 7.5 литрова китайска тънкостенна тенджерка от левчето за 14 лева. Направих и второ дъно от неръждавейка, надупчена с 2мм бургия. Близо до дъното монтирах накрайник за въздух за източване, като вместо с кран, го запушвам с едно 6мм болтче увито с водопроводна изолационна лента.
Резултатът не е кой знае колко добър - въпреки водната баня, в тенджерата се установяват забележими температурни градиенти, най-вероятно заради изпарението при отваряне.
Опитът беше за нещо като самоизмислен английски ейл. 920 грама пейл ейл, 80 грама караамбър. Малца в 3 литра вода, 1 час по-късно го източих, връщайки няколко паници от мъстта обратно, а после допромих с литър и половина на 78 градуса. Резултатът беше 3,5 литра с плътност 1.056, което дава ефикасност 62% май. Това го сложих да се вари с 9 грама хмел Голдинг, като по време на варенето доливах вода, с цел крайният резултат след общо 35-40 минути варене да е 1.045 (мерех с метална линия нивото в тенджерата). 5 минути преди края и последното доливане добавих още 3 грама хмел. Първият хмел го държах в дамски чорап, втория го сложих директно във водата. Охлаждам като потапям тенджерата в леген, в който пускам да върви студена вода от маркуча на душа. Финалния резултат беше около 3.8-3.9 литра с 1.045. Вчера го бутилирах, беше на 1.009, извадих 3.32 литра. Пробвах стотина грама, като ги газирах с бутилката въглероден диоксид. Вкусът ми хареса - леко горчива (би трябвало да е IBU 27), леко сладникава, леко малцова. Но не знам защо нямаше пяна. Може би като се газира по естествен път ще придобие. Иначе като я раздрусам се пени и като мия бутилките също.
Тази система за поддържане на температурата не ми харесва, много играчка, слаб резултат. Затова направих някои сметки и си сглобих една кутия от фибран, в която влиза тенджерата. 9 см дебелина на страничните стени, по 7 на горната и долната. Направих измерване с 5 литра вода и за 1 час температурата падна от 67 на 64.3 градуса, като първите 5 минути падна около 0.4 градуса, защото кутията не беше подгрята. После падаше с около 0.2 градуса на всеки 5 минути, След тоя опит понапълних част от празното пространство вътре по ъглите с още фибран и измазах разни цепчици измежу плочите. Надявам се така да съм намалил поне малко загубите. Но дори и да не съм, това падане в температурите ми се струва приемливо. Още повече, че мисля да озахарявам в почти пълния обем течност, без да промивам и катото добавя към тия 5 литра и килото малц, ще се вдигне още термичната маса и ще се забави спадането. Даже може да вдигна още малко дозата, че да получа 4.5-4.7 литра финална течност, долу горе колкото мога да варя в другата тенджера без да изкипи.