Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха паника

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Omnisciens » 31 Мар 2017, 15:58

Днес отворих първата бутилка за дегустация. Според мен има доста добър вкус и аромат, но има 2 неща, които ме карат да се чудя какво да правя. 1вото е, че не ми се струва достатъчно газирана. Мина точно седмица откакто я бутилирах и се чудя дали да не я оставя още един ден извън хладилник. А 2рото е, че е сравнително сладка и доста алкохолна. Когато отпих първата глътка ми напомни на медовина. Нямам спиртомер, нито захаромер, за да прверя съдържанието на алкохол и захарност. И все пак, ако я оставя извън хладилник, да доферментира, дори и да спадне захарността ще се увеличи още повече алкохолното съдържание. Пред дилема съм :? Съвети?
Omnisciens
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 18 Мар 2017, 03:55

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот 5th-hokage » 31 Мар 2017, 20:35

Може би повече от 1 ден да я оставиш :).... раздусай ги здраво или няма достатъчно дрожди да изядат сладостта която си сложил или са по мързеливи и са легнали да нанкат вместо да пасат захарта. Понякога и 2 седмици не стигат за газировка - затова и се слага ПЕТ бутилка и с пробва на 1 седмица .
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот Martin » 31 Мар 2017, 21:09

Omnisciens написа:Днес отворих първата бутилка за дегустация. Според мен има доста добър вкус и аромат, но има 2 неща, които ме карат да се чудя какво да правя. 1вото е, че не ми се струва достатъчно газирана. Мина точно седмица откакто я бутилирах и се чудя дали да не я оставя още един ден извън хладилник. А 2рото е, че е сравнително сладка и доста алкохолна. Когато отпих първата глътка ми напомни на медовина. Нямам спиртомер, нито захаромер, за да прверя съдържанието на алкохол и захарност. И все пак, ако я оставя извън хладилник, да доферментира, дори и да спадне захарността ще се увеличи още повече алкохолното съдържание. Пред дилема съм :? Съвети?
Алкохола няма как да премериш. Извади, раздрусай и остави още 5-8 дни на топло.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот petiomalchev » 31 Мар 2017, 22:09

Всеки ден пробва по една докато стане и местиш в хладилника :D
Аз понеже слагам при варенето за 10 мин. да поври Ирландски мъх, бирата от ферментатора е бистра разклащам всяка бутилка след затваряне на капачката.
Подкрепям съвета на Мартин :clap:
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 08 Май 2017, 13:41

За съжаление пак ще споделям негативен опит. Преди седмица варих Американ Амбър с новата система за 15кг малц.Съд за озахаряване от две снадени стари перални(1мм) увит с изолация за ламиниран паркет ... работи идеално. Пробвах прецеждане с корпус от шплаух за душ ... не стана! Извадих системата за 5кг и промих на 3 пъти... със сигурност съм загубил малко температура, но пак изкарах около 90л хубав Амбър с 11% захар.
Варих в новия си 100л казан ... 2мм неръждавейка ... перфектен. Около 80л бира с 12% захар се изстуди за 25мин със серпентината взета назаем от колеги от форума.;)
По-лошото беше накрая ... новия бидон 100л се оказа тотален боклук!!!
Купих го от тук http://www.bidonite.com/index.php?route=product/product&path=89&product_id=432
и трябваше да е такъв http://bidonibg.com/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8-2/
но още като го видях в Екон разбрах, че е калпав. Трябваше да платя 20лв за да го върна или 40лв и да го взема ... и го взех. Резбата на която се завива капака има язви(дупки) 6-8мм и на практика няма как за затвори плътно ... монтирах клапана на корпуса , а дупката за капака съм запушил с найлони и ластици. Внимавайте с тези търговци, некоректни са!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 10 Апр 2019, 11:59

Човек като не вари няколко месеца оглупява! Сварих си Амбърчето - супер, пусна 15%Р OG захар. Минава седмица, меря - 6%Р. Викам си, студено беще ще почакам. Минават още 3 дена, меря с 2 рефрактомера -6%. Вадя Аналигивия - 2.2%Р.
Аве, идиот, тая корекция кой да я отрази???
Обаче и корекцията ме притеснява от 15 на 2,2% е 0,3%?!?! Какво значи това? На вкус е супер, малко изтървах хмела и е една идея по-горчива, може би 40ИБУ вместо 36. С тия към 8% алкохол направо да броя за ИПА.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 13 Апр 2019, 16:10

Амбъра е бутилиран, Портъра е във ферментатора, т.е. черната и червената са налице, остава само русата и сезона може да започне! :dance:
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот ВескоВарна » 14 Апр 2019, 11:39

Бирата не ври според очакванията, снощи я оставих да изстине. Температурата в помещението пада до 10С. Днес завърших присъединяването на нагревателя, монтирах гърло от туба за вода на капака и сега мога да сменям капачки с различни ексти. Ето как се получи:

Изображение
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот itko » 22 Сеп 2019, 22:51

Момци, днес пробвах да варя за пръв път. Поради наличието на само една 6 литрова тенджера ограничих количеството до теоретично желания краен резултат от 3 литра.

рецептата я измислих така:
950 грама пислнер малц го сложих в една мрежеста торбица и в тенджерата, в която бях загрял 2.4 литра вода до 73 градуса. Следих температурата с два термометъра - електронен и спиртен, като идеята ми беше да сложа тенджерата в една кутия от фибран. Да, ама още от началото установих, че на различни места в обема температурата се различава с доста и реших да следя основно в центъра. Сложих я в кутията и оставих електронния термометър. По някое време падна към 56 градуса и извадих да подгрявам. Общо взето това го правих на няколко пъти, като температурата ми се колебаеше от 73 до 53 градуса, мерено в различни точки на обема и по различно време (по-ниските температури близо до стените и повърхността). За в бъдеще ще мисля по-добър метод за контролиране. Тоя процес го поддържах около 1 час и 20 минути, че не можах да си намеря йода.

После промих с гевгира с още около 2.9 литра вода и сложих да ври за 1 час. След това охладих до 85, сложих 6.5 грама хмел цитра в един женски чорап, мандахерцах го вътре поддържайки тази температура около 17 минути. Охладих в един леген с маркуча от душа - стана бързичко, хмелът стоеше през цялото време на охлаждането. Налях в тубата директно от тенджерата, прекарвайки материала през фуния, в която сложих мрежата, в която преди това озахарявах, но прегъната на няколко ката. Прецеденото излезе около 2.5 литра, при планувани 3. Не знам де изчезна половин литър. Накрая измерих и установих 1.077 захарност. Сложих дрождите, около 1.2 грама S-04 и излязох, че бързах. След 2 часа като се върнах проверих в калкулатора какъв алкохол дава 1.077 и ми изкара над 8%, което ме учуди много - не знам от де излезе толкоз много. Сложих литър и 400 грама вода да кипне и след като я охладих я долях в тубата. След това показанието беше около 1.048-1.050.

Имате ли представа нормално ли е да получа толкова голяма захарност?
itko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Сеп 2019, 20:40

Re: Чести проблеми при първа варка или моментите на тиха пан

Мнениеот 5th-hokage » 23 Сеп 2019, 08:56

Аз захарността няма да коментирам (според мен имаш някаква грешка при измерването а и не си описал с какви уреди си мерил). Основно не разбах каква напитка очакваш? От това което си написал си сложил хмел само при охлаждане - тоест само аромат. Ами хмел за горчивина? Колкото и да успеят да изядат дрождите (а то няма да е много при посоченото озахаряване) ще ти остане една сладост + аромат, но ако не обичаш горчиви бири може и да ти хареса. Проблема с температурата ти е заради малкия обем. Лично аз съветвам всички начинаещи да започват най-малко с 12 - 15 лиртови варки, така хем ако им хареса се зарибяват хем по лесно се поддържа температура и се правят измервания.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron