от itko » 22 Сеп 2019, 22:51
Момци, днес пробвах да варя за пръв път. Поради наличието на само една 6 литрова тенджера ограничих количеството до теоретично желания краен резултат от 3 литра.
рецептата я измислих така:
950 грама пислнер малц го сложих в една мрежеста торбица и в тенджерата, в която бях загрял 2.4 литра вода до 73 градуса. Следих температурата с два термометъра - електронен и спиртен, като идеята ми беше да сложа тенджерата в една кутия от фибран. Да, ама още от началото установих, че на различни места в обема температурата се различава с доста и реших да следя основно в центъра. Сложих я в кутията и оставих електронния термометър. По някое време падна към 56 градуса и извадих да подгрявам. Общо взето това го правих на няколко пъти, като температурата ми се колебаеше от 73 до 53 градуса, мерено в различни точки на обема и по различно време (по-ниските температури близо до стените и повърхността). За в бъдеще ще мисля по-добър метод за контролиране. Тоя процес го поддържах около 1 час и 20 минути, че не можах да си намеря йода.
После промих с гевгира с още около 2.9 литра вода и сложих да ври за 1 час. След това охладих до 85, сложих 6.5 грама хмел цитра в един женски чорап, мандахерцах го вътре поддържайки тази температура около 17 минути. Охладих в един леген с маркуча от душа - стана бързичко, хмелът стоеше през цялото време на охлаждането. Налях в тубата директно от тенджерата, прекарвайки материала през фуния, в която сложих мрежата, в която преди това озахарявах, но прегъната на няколко ката. Прецеденото излезе около 2.5 литра, при планувани 3. Не знам де изчезна половин литър. Накрая измерих и установих 1.077 захарност. Сложих дрождите, около 1.2 грама S-04 и излязох, че бързах. След 2 часа като се върнах проверих в калкулатора какъв алкохол дава 1.077 и ми изкара над 8%, което ме учуди много - не знам от де излезе толкоз много. Сложих литър и 400 грама вода да кипне и след като я охладих я долях в тубата. След това показанието беше около 1.048-1.050.
Имате ли представа нормално ли е да получа толкова голяма захарност?