от ВескоВарна » 05 Юни 2016, 07:50
Вчера отново две варки. Първата с амбициозното наименование Бъзов Вайцен Попай!
Два дни предварително накиснах 50 цвята бъз в 32л студена вода, резутата - добър аромат. После минах 1-1,5кг бейби спанак през сокоизстисквачка и като сложих да преваря водата добавих и сока и смляното.
След преваряването аромата на бъз се загуби, аромата от спанака е сякаш съм варил охлюви, но поне стана зелено! При използването на водата за варката се загубиха и цвета и аромата, но няма да бързам с изводите докато не видя крайния резултат. За пръви път промиването мина бавно, макар да пробвах мокро смлян малц. Явно съм си надценил системата с 2кг Ечемичен/2,5кг Пшеничен малц. И все пак не е спирало и не съм разбърквал.
Втората варка Стаут мина гладко, но в суматохата м/у двете варки пропуснах да добавя овесени ядки, както бях заложил по рецепта. С оглед че има и пшеничен малц и печен ечемик, мисля че няма липсва много.
Тия дни пробвах система за пълнене с противиналягане от подръчни материали. Вързах към куплонга за СО2 на Корнелиус кег ПЕТ капачка, когато свързах куплунга, бутилката се напълни с СО2, после сложих кега легнал и с леко развиване на капачката вече влизаше бира. Едно кранче няма да е излишно и трябва малко практика ... но докато си окомлпектовам състемата ще свърши работа.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.