Страница 1 от 4

Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 14:25
от S.Dosev
Здравейте,
нов съм за форума и хобито, това е първият ми пост и използвам възможността да благодаря на всички за споделения опит и знание.
Докато събирах оборудване направих ПВЦ кутия за озахаряване, като я поставих в друга кутия за по-добра изолация с цел задържане на температурата по време на озахаряването, поставих и кран 3/8(червеният) за източване по време на промиването.Връзката между крана и тройника в по-малката кутия направих с удължител 3/8, фиксирах кутиите една за друга с 4 болта и тръба между двете кутии, под дъното на малката кутия направих дървена скара за да може да минава студена вода по време на охлаждането, на по-голямата кутия сложих и преливник ( под ръба на малката кутия за да не влиза вода в охлаждащата се мъст) и кран (синият ) за източване на студената вода след охлаждането.Кутиите са за хранителни продукти и издържат на температура до 106 градуса (така поне пише на етикета ), малката кутия е 30 литра а голямата 60.Това мое приспособление използвам както за озахаряване така и за промиване и охлаждане, по този начин отпада необходимостта от серпентина.Може да се направи и конфигурация с по-малки кутии спрямо варката.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 14:27
от S.Dosev
Охлаждане.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 14:30
от S.Dosev
Финално прецеждане.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 14:34
от S.Dosev
Това е друго мое приспособление-дървена рамка, която задържа торбата за финалното прецеждане.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 14:55
от S.Dosev
И крайният резултат...наздраве....

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 15:24
от ultrashock
Браво колега. Видя ли от някъде тази технология или си е цяла иновация? Аз лично не съм срещал никъде подобен MLT а доста наблюдавам чужди форуми. Какъв е капацитета, колко малц, вода за озаряване, варене и какво к-во краен продукт получи? Щом там охлаждаш, предполагам и там вариш?

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 15:25
от stoyanninov
евала колега, добре си се постарал и си направил нестандартно решение с доста мисъл. поздравявам те за това.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2017, 15:54
от S.Dosev
Здравейте отново,
системата ми за озахаряване промиване и охлаждане е изцяло мое дело и дава добри резултати, засега правя само светла бира с Pale Ale Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия, HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау и дрожди Nottingham Ale , 5кг малц накисвам с 15л. вода и промивам с 20л. след варенето охлаждам около 23-24 л. пивна мъст.За затопляне на водата и за варене използвам казан от стара пералня РИГА , варя на газ и съм приспособил моторче от чистачки на 12v по идея на друг колега от форума.Изгубих снимките на казана но тези дни ще варя пак и ще направя нови.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 09:46
от S.Dosev
При първият си пост по невнимание изтрих част от снимките които бях приготвил, затова ги качвам сега, извинявам се за хаотичното представяне на оборудването ми.
7.jpg
Още една снимка на кутията в случай, че някой реши да си направи подобна.

Re: Един съд за озахаряване, промиване и охлаждане.

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 09:48
от S.Dosev
Казана с бъркалката от моторче за чистачки.
6.jpg