Страница 1 от 2

Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 22:28
от Текс
Здравейте, колеги.
Много съм слушал за невероятните домашни бири и много съм чел, но до момента никога не съм опитвал. И, разбира се, се амбицирах да си произведа такава. Като стар ракиеварец имам някакъв опит с процесите на ферментация, дрожди, захарност, измервателни уреди и т.н. Благодарение на Beer-bg, придобих и значителни познания за бироправенето. Липсваха ми само няколко пособия и опит. И така. Окомплектовах следното оборудване:

Казан 50л от дебела неръждавейка, казан 33л (който съм изолирал с каменна вата и алуминиево фолио), казани 10 и 16л, рефрактометър, захаромер, термометри, серпентина от 12м медна тръба 3/8, лаутертюн - самоделка, маркуч за преливане с тройник и две кранчета - самоделка, водни клапани, точен кухненски кантар.
Поръчах от магазина водни клапани, торба за гравитачно прецеждане, малц, хмел, дрожди, дезинфектант. Вече имам реализирани две варки.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 22:36
от Текс
Първа варка: Някакъв светъл ейл, като за начинаещи.

Малц - 4кг пейл ейл малц - гръцки.
0.2кг Мюнхенски малц тип 1
0.2кг Карапилс малц
С озахаряването се справих, макар и не толкова лесно. Направих грешка и използвах големия казан, който не е и изолиран и трудно потдържах температурите.
След по-продължителни от нормалното температурни паузи(65 и 72*С) и няколко йодни проби, последната такава беше ОК.
Промиването в лаутертюна май се случи много бързо, а и не събрах отцедената вода докрай, но като цяло стана.
Количество мъст за варене - 28л. Плътност преди варенето - 11.9Брикс, отчетено с рефрактометъра.
10мин след завирането, добавени 11гр хмел Херкулес с алфа 17.
10мин след край на варенето - 35гр хмел Перла с алфа 7.5.
Общо варене -70мин.
Количество след варенето - 22л OG-14.1
Притеснява ме, че по време на варенето не видях едри "парцали" от белтъци.
Охлаждане до 23*С за 30мин.
Дрожди Нотингам - 11гр, наръсени върху пяната във ферменторите.
Температура в помещението 18-19*С.
Днес, седмица след заквасването, измерена плътност с рефрактометър 6.4. След корекцията - 2.77Р. Алкохол 6.27%.
Бутилирах общо 20л с добавена захар по 8.8гр/л.
Според калкулатора за горчивина - IBU - 36.

Не знам как се справям със сметките, калкулаторите и стойностите, но на вкус това, което опитах ми хареса. :)
Сега само остава да се газира и да отлежи, без да прокисне.

Междувременно, докато течеше ферментацията, направих и още една варка - вайцен, за нея ще пиша, като приключи ферментацията и имам някакви данни.

Приемам всякакви съвети и критики.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 23:30
от ALL_ON
Според мен си се справил добре колега! Солидно оборудване си събрал, за което адмирации. Всичко което описваш изглежда добре, единствено смятам, че 8,8 гр. на литър захар за газировка е доста! Внимавай с бутилките да не ти измие някоя очите при отваряне. Бих те посъветвал в бъдеще повече от 7 гр. на литър да не ползваш.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 23:43
от Dejmos
И от мен една забележка.
Нотингам им дават работна температура до 21 градуса. При 18-19 в помещението, ако ферментацията е бурна, може да вдигне още 3-4 градуса във ферментора и да надхвърлиш работната им температура. Това може да вкара допълнителни аромати. Но не е фатално.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 09:43
от Текс
Благодаря за отговорите.

Толкова захар сложих, защото не можах да преценя добре точното количество, което ще се бутилира. Излезе по-малко от очакваното, а захарният сироп вече го бях кипнал и сипал на дъното на съда, в който претаках бистрото от ферменторите. Затова за в бъдеще мисля да използвам един по-голям ферментор, като го разграфя, за да се ориентирам коко точно бира ще източа. Обаче всичко бутилирах в бутилки с винтови капачки - няколко ПЕТ от по 2л и останалото в половинки от Перленбахер - Лидълска бира, които също са на винт. Дали да взема, след като се поудървят ПЕТ-овете, да отвия внимателно капачките на всички една по една, за да се освободи част от СО2?
На дъното на ферментаторите имаше плътна утайка, около 2см дебела. Това нормално ли е, или е много? Дали е само дрождева утайка, или и белтъци? Бърках усилено по време на охклаждането и може би е възможно да са се разбили на дребни частици. Не съм прецеждал всичко след охлаждането. Изчаках го около час да се утаи и претаках бистрото направо във ферменторите, само утайката от дъното на съда за варене прекарах през гравитачната торба.

Ако температурата във ферменторите е била 2-3градуса отгоре, почти съм в нормите. Ако е повече... ще пия "ароматна" бира. 8-) За следващата варка ще сложа сондата на термометър вътре.
Пък за вайцена, който в момента ферментира, държа още по-високи температур. Някъде около 22*С в помещението. Заради очакваните аромати на банан, дъвка и т.н. Дали пък не съм прекалил с градусите?
Още един въпрос. Днес е шести ден от началото на ферментацията на пшеничната, а водните клапани продължават да пеят. Ако е така и утре, да бутилирам ли, ако крайният екстракт е под 3, или да изчакам докато приключи напълно ферментацията?

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 18:03
от nikolay.illov
За вайцена изчакай още малко.
За количеството захар за газиране не се притеснявай чак толкова и без това ще я изпиеш бързо.
За утайката във ферментора е нормално да я има. Даже ако я няма е проблем.
А всъщност за газиране на вайцена използвай същото количество захар за литър. Стилът изисква висока карбонизация. Но внимавай да не я затвориш преди да си сигурен, че е изяден екстракта докрай, защото това ще внесе още СО2 в бутилката и тогава "гърмежа" ще е почти сигурен.
Поздрави!

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 12:29
от SDS
От личен опит като прекалиш с захарта и я избързаш с бутилирането става фонтан. А аз зарязах една за няколко месеца и като я отворих стана весело :angry-screaming:

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 12:55
от Текс
Втора варка - вайцен.

2кг Пилзнер малц - светъл.
2кг Пшеничен светъл малц.
Вода за майшинг - 12л.
Вода за промиване 16л. По време на варенето добавих още 1.5л, защото изпарението е голямо.
20мин на 54*С - белтъчна пауза.
45мин на 65*С+още 15мин след не добра йодна проба.
20мин на 72*С. Йодна проба - идеална.
Машаут на 77*С.
Промиване - очаквано бавно, но без да спира. Час и 35мин.
Извлечени около 25л мъст с плътност 11.3Плато.
Екстрактивност - около 70%? Предполагам, че е сравнително висока заради пшеничния малц.
7гр хмел Херкулес за 75мин.
10гр хмел Тетнангер за 10мин.
Очаквана горчивина - 18 IBU.
Охлаждане до 24*С.
Във ферменторите - 21л екстракт 13.5.
Дрожди - WB06, поръсени направо върху пяната. Ферментация - 8дни при температура 21-22*С. В стаята наистина замириса на банан и дъвка. :)
Файнъл гравити - 2.43Плато след корекцията. Алкохол - 6%.
Добавена захар този път точно по 6г на литър. Имаше някакви индикации за все още неприключила на 100% ферментация.


Гледам, в сравнение с Нотингамците, дрождите за пшенично оставиха съвсем тънка утайка на дъното, а бирата е занчително по-мътна. То това и очаквах от пшеничното. Освен това, когато пълнех бутилките (внимателно, с маркуча до дъното), бирата в бутилките се разпенваше до определена степен. Колкото и да внимавах.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 16:12
от Dejmos
Нормално е.
В бирата има разтворено някакво количество СО2. Като наливаш, част от него се освобождава и прави тази пяна.

Re: Ново оборудване и първа варка

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 01:32
от asenr
Колега, след температурната пауза на 65 градуса не се прави йодна проба. Прави се в края на озахаряването, след последната температурна пауза. Целта на йодната проба е да провериш колко белтъци са ти останали след озахаряването. Ако не са останали много, значи всичко е станало на захари и можеш да продължиш нататък. Ако има още белтъци, удължаваш паузата, докато и те станат на захари. Йодна проба преди края е безсмислена.