Страница 1 от 2

Ферментатор

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 09:38
от dr_slavov
Здравейте,
мисля да вдигам обема на варките. Общо взето всичко е готово с изключение на ферментатора. Може ли колегите с варки от 40-50л и нагоре да споделят какво използват. Знам, че най-простото решение е два съда, но към момента поради субективни причини не ми допада като идея.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 10:12
от mirix
Лично аз ползвам 120 л. бидон за 100 л. варка.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 10:35
от dr_slavov
Какъв трябваше да бъде матеряла от който е направен бидона за да става за хранителни цели? Имаше някакви букви "ПЕП" или нещо подобно.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 22:02
от Dejmos
Трябва да е пластмаса за хранителни цели. Символът е този с чаша и вилица:
Изображение

На някои годни за хранителни цели съдове, особено от по-евтините, не си правят труда да изобразят символа. В такъв случай търси обозначението на материала. Тези цифри в триъгълника.
РЕТ или РЕТЕ е материалът, от който правят бирените бутилки. Естествено, подходящ е за хранителни цели, но неустойчив на загряване - деформира се и отделя вредни съединения.
Номер 2 и 4 са съответно полиетилен с висока и ниска плътност. Моите съдове са такива. ферменторът с ниска,"казанът" (варя с бързовар) с висока. Ниската държи до 100 градуса, високата до 120 без деформиране.
Номер 5 би трябвало да е полипропилен, не съм се интересувал подробно.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 23:28
от karan4o
Тъкмо мислех да пусна една тема с един въпрос, който много ме яде напоследък и видях, че тази е подходяща, за да питам в нея.

Та въпросът ми е ...

Направих си нова, по-голяма инсталацийка за 20-25л бира. Ферментаторът ми е голяма тенджера от алпака. Направих всички съдове да са алпака, защото уж по-добре било. Варене, прецеждане, ферментация, всичко в алпака. Но... Още при първата варка усещам един страничен, метален (понякога и малко на кръв ми напомня, но най-вече на метал) привкус в бирата.

Възможно ли е това да е от ферментацията в тенджера алпака и изобщо подходяща ли е такава тенджера за ферментация. Уж големите съдове, особено за вино, всичко е алпака?!?

Ако не е от тенджерата, от къде може да идва този страничен метален привкус на бирата.

П.с.
Дали да излея останалата бира в канала или да си я пия, макар и метална :)

Поздрави!

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2016, 12:25
от mirix
karan4o - по добре погледни първо тук => viewtopic.php?f=10&t=2711

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2016, 14:11
от karan4o
Прочетох го това и там пише за този метален вкус, но тези съдове не са стъргани с нищо абразивно. Чисто нови са. Суровините са абсолютно същите, както при предната варка, само дето тя ферментираше в пластмасов съд. При нея нямаше този метален привкус.
Не знам има ли разлика между съд от неръждаема стомана и такъв от алпака. Принципно в алпакато има хром и никел и четох, че при престой на храна в алпака дълго време може да придобие метален вкус. Това сега го открих, след като се появи този проблем.

Трябва ли според вас да махна алпакато за ферментация или няма как проблемът да е в него.
Тази бира става ли за пиене или е леко отровна :)

Не знам какво да правя, а ми се вари бира :)

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 11:06
от martinmgm
Мини на пластмасов ферментатор. Това което използват за вино са иноксови съдове. Те явно не отделят странични вкусове. Твоето алпака явно не става.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 15:05
от victoryvt
Алпака, Инокс , неръждавейка (неръждаема стомана)
3 понятия, които малко са се смесили и се получава объркване.

1. Алпака - оригинално е сплав от мед, цинк и никел - много прилича на неръждаемата стомана, но не е.
Това са съдове от преди много години, предимно от бившия СССР.
За съжаление с годините понятието се е смесило и е станало нарицателно за лъскав неръждаем съд, но определено не е неръждаема стомана.

2. ИНОКС - е търговска марка, която пак е станала нарицателно за неръждаема стомана, но в този случай си е точно един вид неръждаема стомана. (както марките Хилти за перфоратори, Ксерокс за копирни машини и т.н.)

3. Неръждавейка (неръждаема стомана) е сплав от желязо, хром и никел в различни съотношения и те обикновено са записани в марката : 306, 308 и т.н.
например 18/10 означава че има 18% хром и 10% никел
Тъй като най-скъпото в тази сплав е никелът - то и всяка марка стомана с повече никел ще е и по-скъпа.
Разбира се, не бива да се забравя и факта че и въглерод все още има останал - от там и феромагнитните свойства (някои ги лови магнита, други не)
Т.е. в неръждаемата стомана има два вида структура - аустенитна и магнезитна. Първата няма магнитни свойства, а втората има.
Което и прави някои неръждавейки да ги лови магнита, а други не. Но това няма отношение към качеството на самата сплав по отношение на ръждясването.

Тъй че ако въпросните съдове от първия пост са АЛПАКА - то това не е неръждаема стомана.
Друг е въпросът дали са такива или просто собственикът им ги нарича АЛПАКА.

Re: Ферментатор

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2016, 15:12
от karan4o
Съдовете са китайски тенджери и и най-вероятно са алпака. Мисля, че са като тези, които се продават в електронния магазин или приличат на тях.

Може ли да бутнете едно рамо и да кажете в такива тенджери мога ли да ферментирам бира. Ясно е, че ще търся пластмасов голям съд, но какво да правя с произведената бира. Тя не е много около 25 бутилки останаха, но да я хвърлям ли или да си я пия с метала :)