Трета гарга
Публикувано на: 25 Фев 2015, 23:26
Някъде по форума прочетох, че ако човек не се откаже след третата варка, от него ще стане пивовар. И понеже третата ми варка вече мина (и почти свърши:D) реших да се покажа/похваля с първи неуверени стъпки. Ясен Сотиров съм от Софийско. Одавна се канех да пробвам и края на миналата година се зарових във форума. Безценен форум! Голямо БЛАГОДАРЯ на пионерите, които ни просветлявате !
Тъ, първа варка. Мислех да е светла и лека, тя стана тъмна и силна. Правих я по рецептата за новаци:
Pale Ale Malt, Carafa, Challenger, Nottingham Ale - общо 4 кг малц. Един куп грешки направих! (чакай да сложа още малко удивителни)!!! Беше голяма мъка и падна борба, но накрая се получиха 13л бира. Като мина седмица след бутилковата доферментация реших да я пробвам. Уфф, гадусТ - едвам се преглъща. И си викам "май ше те мешам, така не мога да те пия!". Ама мина още една седмица и пробвах пак - вече беше по-блага. След още една седмица биричката си стана доста богоугодна. Почерпих колеги и познати - хареса им
За втората варка се подготвих повече. Правих я по изпитана от съфорумците рецепта: светъл бг малц, хмел Халертауер, дрожди Nottingham. Спретнах си друг куп с грешки - и стари повторих, че и нови допуснах . Получиха се 18л бира. Този път си стана светла както исках, но по-силна отколкото предвидих. Първия месец пяната беше трагична, ако изобщо я имаше. Правих кисела пауза за 15мин - май не трябваше. Пак се зарових във форума за още инфо, и технически се подготвих още. Запазих една бутилка, която отворих два месеца след варката - вече всичко си беше супер! Пяната беше добра и държеше към 10-15 мин
ето и самоделно оборудване:
първо завих тенджерата - голяма сгода! Така поддържането на температурата си е направо лесно!! нищо общо с предишното регулиране на котлона през 3 минути и половин:
понеже температурите паднаха и не можех да поддържам нормална температура за ферментация, изхвърлих дрехите от гардероба, откъртих конвертора от банята и спасих положението
Тъ, първа варка. Мислех да е светла и лека, тя стана тъмна и силна. Правих я по рецептата за новаци:
Pale Ale Malt, Carafa, Challenger, Nottingham Ale - общо 4 кг малц. Един куп грешки направих! (чакай да сложа още малко удивителни)!!! Беше голяма мъка и падна борба, но накрая се получиха 13л бира. Като мина седмица след бутилковата доферментация реших да я пробвам. Уфф, гадусТ - едвам се преглъща. И си викам "май ше те мешам, така не мога да те пия!". Ама мина още една седмица и пробвах пак - вече беше по-блага. След още една седмица биричката си стана доста богоугодна. Почерпих колеги и познати - хареса им
За втората варка се подготвих повече. Правих я по изпитана от съфорумците рецепта: светъл бг малц, хмел Халертауер, дрожди Nottingham. Спретнах си друг куп с грешки - и стари повторих, че и нови допуснах . Получиха се 18л бира. Този път си стана светла както исках, но по-силна отколкото предвидих. Първия месец пяната беше трагична, ако изобщо я имаше. Правих кисела пауза за 15мин - май не трябваше. Пак се зарових във форума за още инфо, и технически се подготвих още. Запазих една бутилка, която отворих два месеца след варката - вече всичко си беше супер! Пяната беше добра и държеше към 10-15 мин
ето и самоделно оборудване:
първо завих тенджерата - голяма сгода! Така поддържането на температурата си е направо лесно!! нищо общо с предишното регулиране на котлона през 3 минути и половин:
понеже температурите паднаха и не можех да поддържам нормална температура за ферментация, изхвърлих дрехите от гардероба, откъртих конвертора от банята и спасих положението