Страница 1 от 2

Термометри

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2014, 22:43
от ozko
Открих че китайстият ми боклу е китайски и е за атмосферна температура, също така тенджерата ми с електроника се побърква, когато има зърно, та:
какви термометри и от къде използвате по време на машът?

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:09
от Dr1nata
И аз имам една питанка за термометрите: снощи реших да тествам електронният термометър, който поръчах от магазина и да сверя показанията със стъкления, който си бях взел от друго място, но мисля, че е същия като този от магазина. В температурите до ~50* си вървяха заедно, но от там нагоре почнаха да се разминават. На показание 62* на ел. термометъра стъкления показваше 64*-65* и разликите ставаха по-големи с вдигане на температурата, но не стигнах до кипване, за да видя там какви са показанията. На кой от двата термометъра да имам повече доверие или да усреднявам показанията на двата и да се надявам, че е правилна?

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 10:17
от alvinator
При мен електронен от магазина дава показания като термометъра в ел. тенджерата +-1 градус. Не че това е гаранция за всеки един, който се продава де.

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 11:12
от cervesa
Вярвайте на течните (спиртни,живачни и т.н) термометри.Електронните дават грешка при над 50 *,обикновено сочат по-ниска от действителната.Но когато го знаете,не е проблем да ги ползвате,като от време на време се сверяват с калибрирания течен (точен :D ) термометър

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 11:12
от daniel.trifonov
Аз ползвах подобен електронен, самоче в бял корпус. Нямам му много доверие. За ферментатора е перфектен, но над 50°C грешката му започва да расте. Водата кипи при 94°C (засечено няколко пъти) на 120м надморска височина, което е малко невъзможно.
Ползвайте стъклени термометри или такива, които сте сверили по верен термометър поне в няколко точки.
Иначе този ми изглежда доста обещаващ.

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 11:14
от cervesa
:D :D :D

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2014, 12:19
от victoryvt
Тествал съм ги всички китайски термометри и знам че дават отклонения.
Най-точни са тия : http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... ucts_id=50
За съжаление в момента няма от тях.
Другите два вида са по-зле, както и сте установили. Но и аз ги имам в моята установка. Този за вграждане го ползвам за съда в който се топли водата.
По време на озахаряването имам един забит в казана от тия http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... ucts_id=50 , но въпреки това постоянно сравнявам с един друг - пак електронен, но купен от полски магазин - пак китайски - той дава с един градус по-ниско показание.
Отвреме на време разбърквам и меря с един спиртен като тези стъклените от магазина и най-много вярвам на него.
Всичко това е без значение ако не се мери където трябва и както трябва.
А това е цяла нова тема :

1. Зависи с какво нагряваш маштюна - газ отдолу, котлон с плоча, котлон от керамичен плот и т.н.
2. Колко са дебели стените на съда и от какъв материал са.
3. Къде точно е термометъра - в средата, до някоя стена или пък опира дъното.
4. Разбъркано ли е добре и как - на ръка, с дрелка, с моторче.
5. Има ли съдът лъжливо дъно и съответно възглавница течност под него.
6. БИАБ - метод - съвсем други проблеми.

Та най-лесно е еднотемпературно озахаряване в съд с изолация и никакво допълнително греене. Там след добро разбъркване където и да пъхнеш термометъра все тая.

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 11:58
от Dejmos
Преди дни си купих живачен лабораторен термометър 0-100* с точност 0,2*. Няма да го ползвам при озахаряването и варенето, прекалено е голям и крехък, и отровен, а да си сверявам показанията на електронните.

Сверих с него термометър като този в последния пост на Виктор, но закупен от друго място. Пълно съответствие на температурите. Дори електронният е по-бърз при промяна на температурата.

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 19:46
от mayosha
Споделям и моя опит с различните термометри...
Има значителна разлика при температура над 50-60 ℃ – в моя случай, електронният термометър показва повече от "течния".

_DSC9283.jpg
Дотук всичко изглежда горе-долу добре

_DSC9307.jpg
Тук вече има отклонения

_DSC9315.jpg
Тук също

Термометрите са потопени на 1-2 см в течността (т.е. само върха). Според съфорумци, спиртният термометър отчита най-точно, когато само върха е потопен. С това също си направих експеримент – наистина има голяма разлика (±3 ℃), в зависимост от това каква част от термометъра е потопена в течността.

За последните варки се доверих на спирния термометър, дано излезе нещо добро за пиене :)

Re: Термометри

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 15:30
от ChinoMoreno
Здравейте,

Ползвам китайско термоментър, същия като от еМагазина на форума: http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... ucts_id=50 .

За съжаление вчера ме издъни доста здраво и надхвърлих 78 градуса. Познайте какво стана :) .

Потапям цялата метална част, бъркам постоянно водата и пак показва каквото си иска. При разглабянето установих, че термо датчика е в металната куха траба, без термо паста.

Моля ви да ми препроръчате читав и надежден термоментър с който да не правя повече издънки при варенето. Като цяло съм се насочил към модел: http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=203 , но и той е Китайски :( .