Страница 1 от 1
Казан - въпрос!
Публикувано на:
15 Мар 2014, 15:02
от brokenerror
Пичове, имам голям казан - меден - калайдисан, като тия от едно време където нашите баби варяха лютеница в тях... та въпроса ми е мога ли да варя бирата в него?!??!?!
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
15 Мар 2014, 15:40
от cervesa
НЕ!!!!
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
15 Мар 2014, 15:47
от brokenerror
Защо!?!??!
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
15 Мар 2014, 21:55
от victoryvt
Чак пък толкова твърдо не ...
Заради калая, ама ако е чист калай - няма проблем, друг е въпроса дали циганина дето е калайдисвал не гоемешал с олово.
Демек - ако си сигурен че е калайдисан с чист калай - дерзай, нема проблеми.
Ако обаче има и олово - недей.
В магазина имам китайски неръждаеми казани от 100л. с дебелина 1мм.(реално е около 0.75), аз ползвам такива за моята система и засега съм доволен.
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
17 Мар 2014, 11:49
от daniel.trifonov
Вероятността да е калайдисан с чист калай е много малка. Калаят не омокря така добре повърхността на съда, който се калайдисва и си е голям майсторлък да се направи добро покритие. Докато масово разпространените калаено-оловни сплави са много по-лесни за ползване, много по-достъпни и значително по-евтини от калаена слав за калайдисване. Казвам калаена сплав, защото чистият калай е нестабилен и при около 13°C има трансформация от едно състояние в друго, при което става на прах (калаена чума).
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
17 Мар 2014, 13:02
от mirix
Ако трябва да бъдем по точни се калайдисва с калаено-оловна смес. Чувал съм, че ако се ползва за вода не етолкова проблемно. Но ако е за готвене където е киселинна среда се получава реакция с покритието. От там следват ефектите на римляните
Re: Казан - въпрос!
Публикувано на:
17 Мар 2014, 13:45
от daniel.trifonov
Да де - същото казвам и аз калаено-оловна сплав и то най често 60/40 Sn/Pb. Сплав е смес от няколко метала (и/или въглерод при стоманите и чугуните), като кристалните им решетки се преплитат.