Страница 1 от 2

МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 23:26
от ameba13
станалият особено популярен 20 литров казан от МЕТРО показа следния дефект - като поври 15 минути термостатът изключва и не може да бъде включен в следващите 5-10 минути.

Това е изключително неприятно, защото по този начин поради липста на кипене DMS-a не може да се отдели с водната пара, а остава в пивната мъст, което на по-късен етап води до образуване на серни съединения в бирата, сиреч мирише на вкиснало зеле в добрия случай, а в лошия на пръдня.
На мен вече ми се случи и 20 литра бирица понамирисва и никак не е гот. Да не говорим, че като не извря достатъчно вода остана само на 11*Р.

проблема реших, като поставих допълнителен ключ тип on/off/on.
как работи: на положение едно функционира термостатът, а на положение 2 термостатът е байпаснат и нагрява постоянно.
лампичката за нагряване функционира, като свети винаги когато реотанът нагрява независимо в кой режим работи казанът.

2013-11-26 14.42.26.jpg

2013-11-26 13.45.20.jpeg


ама как бе младеж, как да го свържа?
- първоначално ми беше малко сложно да проумея схемата, но всъщност не е никак трудно. Ако някой се интересува ще му пратя схема.

Наздраве!

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 01:23
от dandilov
:D Браво!
Надявам се ключето е за поне 10 ампера ток, иначе скоро ще трябва да го сменяш!
Аз моята тенджера (същата) засега й реших проблема, като за майшуване ползвам нейния нагревател, а за варене бухам вътре един бързовар 3 kW, понеже с нагревателя на тендерата (1,8 kW) не ври достаъчно силно без капак.
Само да питам как й отвори панела с реостата? На щипки ли е пластмасата?

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 10:10
от ameba13
значи панела се сваля като се демонтира дъното. Под гумените петички има рапидки - отвърташ и дъното се отваря. После панела е на още две рапидки отвътре и две отдолу.

Това с бързовара е добър вариант за по-бурно кипене, но предполагам, че повърхността му става много гореща и бирата ти развива по-тъмен цвят заради карамелизация и майарова реакция (образуване на меланоидини).
Не че е фатално де - даже аз предпочитам по-тъмничките светли бири :)

ПС ключето е 15А

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 10:30
от victoryvt
Освен всичко казано тук - термостатът има голям хистерезис - сложен на 60 - изключва на 65, а включва на 55, че дали не беше и още по-фрапиращо.

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 11:22
от ameba13
Така е. Термостатът е безполезен за маишуването, но все пак има термостат - хубаво е да се запази функционалността му - ползвам го само за първоначалното затопляне на водата до към 67-8 градуса - докато размервам малца, меля го и записвам рецептата.

Който иска да маишува автоматично трябва да си купи темп контролер с датчик (50-100лв от БГ или 20$ от dx.com). Освен това после контролера може да се ползва и за прецизен контрол на температурата при ферментация, като се прикачи към хладилник.

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 13:18
от bororo
С контролер за толкова пари едва ли ще подържаш една и съща температура час и половина.Големия недостатък е че нагреватела е външен и топли дъното на тенджерата,а не директно водата и това води до големи неточности и колебания.Трябва да ползва регулатор с PID контрол,а не обикновен двупозиционен.Ако си намериш стар сенник за предно стъкло на автомобил,изрежи го на размер и увий около тенджерата.Много добър изолатор е.

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 18:36
от Boarhunter
Купих си и аз такова подобно ключе, на него пише 15А , ама нещо много лембезе ми се чини. Имаше едни много по-солидни и железни даже, но бяха 10А.
Ако не е проблем постни схемата на свързване, че да не хабим излишно мозъчни клетки. А пък като гръмне ще сложим желязно.

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2013, 11:16
от ameba13
Да ти кажа май няма нужда от схема, защото е много просто.
От щепсела единия кабел минава през термостата и е свързан към реотана, а другия минава през една защита, която представлява калаена жичка в изолация, която контактува с дъното на казана. Ако казана се включи празен и термостатът не изключи калая ще се стопи и ще прекъсне веригата (поне аз така разбирам устройството на тая защита).
Аз монтирах двупътното ключе между термостата и входящия ток, като на позиция 1 веригата е затворена през термостата, на положение 0 веригата е отворена, а на позиция 2 тока заминава директно към реотана.
При такова свързване светлинния индикатор функционира и в двете положения. Казана си остава заземен. Трябва ти около 50 cm многожилен кабел (най-добре с термоустойчива изолация) със съответното сечение за 10А ток и кабелни обувки.
Черната лепенка на челото се отлепя и се изрязва отвор за ключа.

по принцип хич ме няма с тоците, така че ако измислиш нещо по-издържано пиши и ти ;)

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2013, 12:23
от daniel.trifonov
Колеги, този термостат няма ли си калибровъчно винтче. Обикновено в завода ги калиброват чрез такова винтче и после му капват капка (червена) боя за фиксиране.
Може малко да се мръдне винтчето и термостатът да поддържа 100°C.

Re: МЕТРО казан - проблем - решен ;)

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2013, 23:11
от ameba13
ами ако има такова винтче значи сме големи блямби ;)