Страница 1 от 2

Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 11:30
от daniel.trifonov
Здравейте колеги,
Това е част от моето оборудване.
Тенджерата, в която варя е руска 40 литрова. Вътрешен диаметър около 395, дълбочина около 330. Не ползвам целия й обем засега, поради ограничения обем на съда за отцеждане (лаутер тюна) и на ферментора.
20131110_006.png


Съдът за отцеждане е тип съд в съд и е от 2 поцинковани кофи. Външната, която събира пивната мъст е 10л и максимално ниско съм и сложил сферичен кран 3/8".
20131110_004.png


Ролята на кош за зърното играе 15 литрова кофа. Нейното дъно съм го разпробил с множество отвори с диаметър 1,5. В последствие разпробих и 5 реда по 50бр. отвори в долната част на периферията на кофата, за да увелича пропускателната способност. Коничната част на двете кофи е с еднакъв ъгъл и така седят стабилно една в друга.
20131110_002.png


Ще продължа в следващия пост...

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 11:42
от daniel.trifonov
Това са още снимки на вътрешния съд и целия цедилен съд в сглобен вид.
20131110_001.png
20131110_003.png

15 литровият обем на вътрешния съд осигурява пространство за поне 5 кг набъбнало и озахарено зърно.

Останалата част от моето ободурдване са серпентина от 10м медна тръба D=8, d=7 и ферменторът, който е 25л бидон на завод "Момина крепост" - Велико Търново. Недостатък на бидона е не добре уплътняващия капак, заради което го бандажирам с хартиено тиксо. Мисля да направя леко надграждане на оборудването, като си купя един 35 или 40л бидон с широко гърло и метален обръч, който да го затвяря херметически.

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 13:34
от mirix
Ех Дидо, тази жажда ни кара да прогресираме :)

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 15:51
от daniel.trifonov
Е тя не е нищо особено, само е много труд за пробиването на толкова много отвори с ръчна бормашина и последващото премахване на заусенъците.
Първоначалната идея беше горещата пивна мъст да няма контакт с пластмаса.
За по-сериозни варки не съм измислил подходящ вариант за отцеждане. Можеби някоя поцинкована или неръждаема ламарина за се огъне и да се направи някакво корито с нужните размери.

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 14:30
от rrumpe
Да попитам, тези кофи не ръждясват ли така разпробити, че се чудя дали и аз да не ги ползвам за прецеждане?

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 20 Окт 2015, 17:25
от daniel.trifonov
Здрасти,
нямат и помен от ръжда. като приключа с варката ги измивам и оставям да се отцедят - нищо повече. Цинкът явно пази и малко по-встрани от себе си.
Ако ползваш кофи, по-добре вземи еднакви и най-големите. Случвало ми се е да прелее външната кофа.

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 12:40
от Dejmos
Цинкът явно пази и малко по-встрани от себе си.

Така е. Забравих името и механизма на процеса, но химически по-активните метали защитават от корозия по-пасивни (обикновено железни сплави), с които са в галванична връзка. Беше свързано със създаване на потенциал между двата метала, което предизвиква корозия в активния и пази пасивния.

ЕДИТ///
Точно. Цветният метал защитава голия черен в съседство, стига да са в контакт. А какъв по-добър контакт от метализирането. Като ги учих тия неща, за пример ни дадоха медни плочи, закрепени върху корпуса на кораб.

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 17:24
от daniel.trifonov
Да, но идеята ми беше, че и там къето е разпробито няма цинк и пак няма ръжда. Катодна защита се казвало. Та дори и да има липси на покритие на някаква малка площ, то починковането си върши работа.

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 19:03
от Clarion
Според мене никак не е добра идеята да се използвт галванизирани продукти в досег с храни - поне аз никога не бих го използвал, а и никъде из десетките книги и други материали, посветени на биропроизводството не съм виждал да се използва. Не съм екссперт, но теоретически цинка би трябвало да реагира с течности, особено с такива с по-висока киселинност. Разбира се може да съм в тотална заблуда - ще си понеса подигравките, ама да си кажа притеснението, щото здравето е преди всичко :D

Re: Ето и моето скромно оборудване

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 21:23
от daniel.trifonov
Като ми дойде идеята да кофите, първо се разрових в нета, но не намерих някъде статия или изследване за влиянието му върху здравето. Със сигурност има, но аз не попаднах на такова и затова реших, че би трябвало да е приемливо.