от krasinet » 28 Май 2013, 23:55
Наистина има две американски фирми които предлагат помпи за брюинг.Поне аз толкова открих при елементарно търсене с чичко Гугъл.Може би има и други.Фирмите са March и Chugger.Но за съжаление в България никой не ги предлага и единствения начин да се снабдя с тях е да ги поръчам по интернет от Амазон или Ибей. Но това не ме удовлетворява понеже искам при поръчка, да мога да получа нужната помпа възможно най-бързо. И за това се спрях на помпа Грундфос. Има достатъчно представители на тази фирма в Бг. Намерих подходящ малък модел с 1/2 цол накраиници , бронзов модел който ще ми свърши работа. Лесно се разглобява при нужда от почистване, без да се демонтира напълно. Има дебит от 0,5 м3 на час който за 60 литровия модел който подготвям е напълно достатъчно.
Иначе биха могли да се ползват и други центробежни или мембранни помпи. А защо не и зъбни, винтови или бутални помпи. Въпрос на избор. макар че зъбните и винтовите помпи се ползват за по вискозни течности и са по-скъпи от центробежните.
Имам желанието и дай Боже възможностите след като пусна 60 литровия модел да конструирам мини модел за 20-25 литра , както и микро модел около 5 литра. На този принцип може да се направи практически почти неограничен по обем маштюн-автомат който да се управлява от същия контролер.Само мощността на подгряване и мощността на циркулационната помпа трябва да се съобразят със обема на съда.Мога например на същия принцип на работа да конструирам съд с обем 1м3. Само помпта трябва да е професионална с дебит от няколко м3 на час и подграването ще трябва да бъде с парна серпентина за да може да подгрява такъв обем течност.
Както писах в първия пост мисля да автоматизирам още повече процеса като включа зареждането с вода , с малц , с хмел да става автоматично както и охлаждането и отделянето на освободения от екстракта малц. Но това ще става поетапно.
Имам и проект за 3 съдов модел схемата на контролера на който е завършена но това е план за по далечното бъдеще.
Наздраве