Електрическа тенджера.
Публикувано на: 13 Фев 2013, 23:13
Здравейте!
Днес, най-после, получих "варилната инсталация", която бях поръчал от Ebay. Нищо и никаква електрическа тенджера с термостат и кранче, но я намирам напълно подходяща за пивоварска дейност!
Както се вижда от снимките, врътката не е на степени ,а на градуси, което ще ми спести постоянното замерване на температурата с термометър в ръка. Кранчето, обаче, е пластмасово и това не ми се понрави. Поначало, тези тенджери се използват за изваряване на буркани със зимнина и компоти/сладка. При такава употреба, заврялата вода просто се източва в мивката, без да е имала каквото и да е съприкосновение с хранителен продукт. При варене на бира, очевидно, такова съприкосновение ще има ( все пак бирата сближава ). Ето защо, реших да отида до близката железария и да си взема метално кранче, както и други чарколяци за направата на импровизиран филтър, както предлагаше колегата VSD ето тук:
viewtopic.php?f=4&t=2499
В крайна сметка, момчето в магазина ме убеди първо да опитам друг вариант (според него по-евтин, въпреки че пак ми одра кожата). Взех няколко преходника и една от онези малки цедки, които ползват винарите в съда за ферментация, при отделяне на виното от джибрата. На снимката е долу в ляво.
Прибрах се вкъщи и се оказа,че единият преходник ( на снимката 3-ти от ляво на дясно) е с по-малък диаметър от дупката на тенджерата. Това го забелязахме още в магазина, където бях занесъл оригиналното пластмасово кранче за сверка. Дайте някаква идея как да го уплътня!
Момчето в магазина предположи, че може да стане с тефлонова лента, която да навия върху резбата в самия й край- 1-2 мм, там където се среща със стените на тенджерата. Какво мислите по въпроса?
Днес, най-после, получих "варилната инсталация", която бях поръчал от Ebay. Нищо и никаква електрическа тенджера с термостат и кранче, но я намирам напълно подходяща за пивоварска дейност!
Както се вижда от снимките, врътката не е на степени ,а на градуси, което ще ми спести постоянното замерване на температурата с термометър в ръка. Кранчето, обаче, е пластмасово и това не ми се понрави. Поначало, тези тенджери се използват за изваряване на буркани със зимнина и компоти/сладка. При такава употреба, заврялата вода просто се източва в мивката, без да е имала каквото и да е съприкосновение с хранителен продукт. При варене на бира, очевидно, такова съприкосновение ще има ( все пак бирата сближава ). Ето защо, реших да отида до близката железария и да си взема метално кранче, както и други чарколяци за направата на импровизиран филтър, както предлагаше колегата VSD ето тук:
viewtopic.php?f=4&t=2499
В крайна сметка, момчето в магазина ме убеди първо да опитам друг вариант (според него по-евтин, въпреки че пак ми одра кожата). Взех няколко преходника и една от онези малки цедки, които ползват винарите в съда за ферментация, при отделяне на виното от джибрата. На снимката е долу в ляво.
Прибрах се вкъщи и се оказа,че единият преходник ( на снимката 3-ти от ляво на дясно) е с по-малък диаметър от дупката на тенджерата. Това го забелязахме още в магазина, където бях занесъл оригиналното пластмасово кранче за сверка. Дайте някаква идея как да го уплътня!
Момчето в магазина предположи, че може да стане с тефлонова лента, която да навия върху резбата в самия й край- 1-2 мм, там където се среща със стените на тенджерата. Какво мислите по въпроса?