Страница 1 от 2

Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 17:40
от victoryvt
Днес намерих в мазето две бутилки от един мой вайцен, правен с мой малц през май месец 2012 г.
Реших че ще е или развалена или перфектна.
Ето я :

weizen-10month.jpg


Като изключим прекалената газировка (гашинг) , всичко друго си е останало същото както и преди 8 месеца.
Перфектен плодов вкус, характерни естерни и фенолни нотки, резливост.
Пеха - 4.6

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 20:15
от cervesa
Както случайно се разхождаше в мазето и-Хоп-две бири :)))
Наздраве!

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 20:23
от victoryvt
Ааа, не е случайно.
Аз си ги бях скрил сам от себе си :)
Имам и няколко бутилки мерло реколта 2011 и то все по-добро става.

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 13:23
от profyton
наскоро ми зададоха такъв въпрос колко време трае тази бира и не можах да отговоря.
някой знае ли каква е разликата между жива бира и нашите бири?

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 13:49
от victoryvt
Няма разлика общо взето.
Жива бира означава - бира с дрожди които са живи.
Промишлената е филтрирана и/или пастьоризирана - там живи дрожди няма, че даже и мъртви няма.

Трайността на домашната бутилирана (подчертавам - бутилирана) няма ограничение, стига да се съхранява на хладно и тъмно.
Предполага се че няма кой да я чака повече от година все пак.
Същото е и за компоти и туршии - година максимум две.

Живата бира от фабриките не е трайна защото не е бутилирана, тя идва директно от танка след отлежаване.
Тя може да оцелее дълго само ако е затворена и на студено (0-5 гр.)
Затова и се пие за ден два в заведенията.
Същата ако бъде бутилирана директно би могла да издържи и по-дълго. Те я филтрират и пастьоризират заради сигурност и външен вид.
Нашата е нефилтрирана, жива и полезна, но няма търговски вид - малко мътнее и има утайка.

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 13:56
от profyton
в такъв случай нашите бира са направо лекарство, с тези живи дрожди в нея, които са изключително полезни а и тези фенолни съединения които съдържа, съм чувал, че са едни от най мощните антиоксиданти. Следователно ние пием лекарство.

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2014, 22:39
от Hristo
Днес изпих последната бутилка бира, сварена на 3 февруари 2013 г. и бутилирана на 21 февруари същата година. След 14 месеца бирата продължаваше да е перфектна! :)

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2014, 09:32
от mirix
Аз имам от юни , юли и август 2013 , и докато не мине 1 година няма да отварям

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 08 Апр 2014, 13:57
от daniel.trifonov
Аз пък съм циганска душа и най-много съм устисквал до към 6 месеца. :roll:

Re: Трайност на домашната бира

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014, 00:13
от Hristo
В момента довършвам бутилка бира на 18 месеца - сварена на 13 април 2013, бутилирана месец по-късно. Нищо й няма, перфектна е! Някъде в мазето трябва да имам останала и от март 2013 г. Докато я намеря може да стане март 2015 г.