Страница 1 от 2

Оборудване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 10:29
от cervesa
2012-12-29-0004.jpg



Това е моето оборудване -Направи си сам.Замислено беше като трисъдова система-най-левият съд е "Бойлера),в него затоплям водата,в средата е Mash tun-а,съд за майшуване,ифилтриране и вдясно Brew kettle-съд за варене.Двта 50 л.кега ги имам от 10 години,ползвах ги за съхранение на вино,но ги "издъних" за казани.левият е Made in China -продадоха ми го за 80 лв уж за 100 л,ама се оказа че е 70,но е достатъчен.
Правих няколко пъти по две варки,една след друга ,докато се вари първата ,втората се майшва и филтрира.Отнема около 8 часа.Тъй като потреблението се увеличи :),с малко повече хамалогия,едновременно майшвам и филтрирам в двата казана,като събирам мъстта в буферен съд,няколко пъти варях в трите казана едновременно,но вече събирам всичко в медния казан от дестилатора(180 л)
2012-12-29-0017.jpg
и варя ,без опасност да изкипи.
Първите варки ги ферментирах в стъклени и поликарбонатни дамаджани,с водни затвори.Сега ,съм привърженик на отворена ферментация-имам няколко пласмасови съда (100 л) (за хранителни цели-ВАЖНО Е!)в които ферментира.Отлежава в30л кегове на Загорка-80 лв.депозит-изпихме Загорката и наливаме домашна.Прилагам и снимка на инсталацията за наливна бира (сглобена ,second hand-само охладителя,другите джаджи са нови-MicroMatic-Продават се от "Айс текник).
2012-12-29-0015.jpg

Което не се събере за] цял кег-в бирени бутилки,основно стъклени,но и в ПЕТ-нови (за бърза консумация).
Хайде сега Cheers!
Никога не е рано за една бира:)

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 11:26
от toshkata
Е, това си е направо микропивоварна.
Не си играеш надребно, сериозен размах.
А за инсталацията за наливна бира ще дадеш ли повече инфо, а и мисля че беше описал мелачка с валове ?
Наздраве с една тъмна сутрешна :lol:
Викали му английска закуска - яйца, бекон, портър.
Е, аз малко я побългарих - само портър :lol:

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 13:35
от cervesa
2012-12-31-0018.jpg

След празниците ще сканирам скицата на мелницата.След първоначалния вариант има подобрения(побългаряване).
Мели 8 кг за 5 мин.Копирал съм Monster crusher-мисля че Dido е направил нещо такова (ако не е оригинален:)
За закуската Cheers! От сутринта ,след стаута-съм на 2-ра стара германска.
И английската кралица закусва с бира (за Елизабет I е сигурно,за Сегашната Елизабет II-слуховете са непотвърдени:)
Cheers!

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 19:24
от Крисо
Хубава система, поздравения!

Тъкмо тези дни гледах китайските казани,като този който ти използваш. Дъното заварявано ли е? С китайските пивоварни инсталации сме имали големи ядове, предполагам че и при по-простите им продукти може да прилагат същия метод на изпълнение. Проблема е в това, че за да свалят себестойността на един резервоар, например, използват по-евтини заваръчни материали, които пък съдържат големи количества олово. Разбира се знаете, до какво води продължителното съприкосновение на олово с хранителни продукти. Впрочем, по същата причина трябва да се внимава и с използването на месингови части , които влизат в пряк контакт с хранителни продукти.

Иначе казанчетата изглеждат доста добре, но съотношението на цената към обема ме правят доста подозрителен. :?

Медния казан е голям красавец, направо ми се насълзиха очите! :shock:

Как почистваш маркучите от наливната система, източваш през нея разтвора след почистване на някой от големите кегове или си разработил друг метод?

Поздрави и весело посрещане на новата година!

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 13:14
от cervesa
Честита Нова Година!
Да не се вкисват бирите през тази :)
Китайският казан е пресован-няма заварки ,иначе си е пълна ......Ама колкото да загрее водата става.Още след първото подгряване цъфнаха две точки с ръжда;(.Инсталацията почиствам като прекарвам разтвора от кега,както правилно си предположил :).Големите кегове 50л ,за казани са ми подарък преди 1o г.

Cheers!

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 16:52
от Крисо
Честита Нова Година и от мен!

Пожелавам на всички десетократно увеличение обема на варката, двукратно съкращаване на времето за ферментация и широки маси за още по-големи компании с пиячи! 8-)

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2013, 14:07
от vsd
Здрасти cervesa,
Можеш ли да дадеш подробности за инсталацията за наливна бира. Как се ми е кега и как пълниш в него новата бира? Как се газира, държиш я 2-3 дни на по-голямо налягане или по-друг начин? Горе-долу колко излиза цялата система, предполагам, че охладителя е най-скъп.

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2013, 09:31
от cervesa
Правилно си предположил ,че охладителя е най скъп.То сие хладилен агрегат който охлажда вода (ледена вода) около 0,3 С.
Главата и маркучите от Айс техник-София.В началото ползвах кегове с байнетна глава но с нея миенето е бавно(както и пълненето),Постепенном ги подменям с плоска глава(те са най удобни за домашни цели) Главата се развива с тръбрн ключ и лесно се мие и пълни.
Карбонизацията яправя със захарен сироп,като количеството изчислявам за цялото количество което имам за бутилиране ,добавям го и разбърквам внимателно.След това в кегове,ако не стигнат в стъкло ,и най-накрая в РЕТ бутилки.(най-зле).
Карбонизацията се получава от добавената захар,но при кега когато го вържеш към СО2 на инсталацията се получава допълнително насищане.
Това трябва да се има впредвид при английските ейлове.
Наздраве!

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 22 Май 2013, 17:20
от mirix
Бай Темелко следваме те, днес се сдобих с ето тази машинарийка
22052013382.jpg

Re: Оборудване

МнениеПубликувано на: 23 Май 2013, 09:46
от cervesa
Влезна в клуба!Честито!Не бързай да купуваш скъпи неръждаеми кегове.Виктор има по-добро предложение!
Наздраве!