Преминаване към 100 литровка

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 26 Окт 2013, 21:31

Който иска малко по вечко разкази в картинки
ето тук -> http://www.youtube.com/channel/UC-RTCbqjd9lRS90Q4hYT5Zw
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 12 Ное 2013, 13:00

Трета варка в 100 литровката и бутилирване , по продължително и неуспешно варене до сега не е имало :) от 6 вечерта до 5:30 стутринта. Ужасът е пълен. Забавихме се заради бутилирането и тесния маркуч, за да може да се освободи бидона преди варката промивам и слагам в него мъстта. Та почнах да задържам по вече време на температурните паузи та да мога да освободя бидона преди промиването. Да ама не, много бавно се случваха нещата. Като и да е бутилирах и започнах промивката, Нещата не вървяха толкова добре като предния път , имаше задръстванки вдигах пусках серпентината. Мина и промиването и когато извадих триците видях , че обемът им не беше колкото предния път. Промитите и отцедени трици се събраха в тенджера 30л. а предния път имаше и един кош около 12 л. пълен с трици. Разбира се това повлия и на рандемана. Бях се наточил от 22 кг. малц да извадя 130 л. бира, а в крайна сметка излезе около 100 л. Ще виидим след около 2 седмици ферментация и още поне седмица след бутилирване какъв ще е резултата от 12 часовата варка :D. За следващия път се обмисля тунинг на разливната система, но още не сме решили кой ще е най добрият вариант
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот SDS » 10 Дек 2014, 22:54

Имaм един въпрос, aко нaпрaвя 40л. бирa с 8,5кг. мaлц и 22г. дaймънд лaгер след кaто премине лaгерувaнето и я бутилирaм утaйкaтa, която остaне нa дъното нa бидонa достaтъчнa ли ще е дa зaквaся 100л. мъст зa новa бирa или дa не рискувaм? :think:
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 10 Дек 2014, 23:11

По принцип до 30л. съм заквасвал с нотингам 11 гр. Нещата са много относителни. Ако приемем че направиш стартер може и с 11 , но инак за лагерна двойно по вече мошенници може и с 22 да минеш по ръба със закваска 2-3 часа преди да заквасиш цялото количество. Без да си кривя душата нямам голям опит с лагерната бира.
Сега ми предстои един научен подход или по точно казано опит.
Мисля варката да я разделя на 2 части. И двете ще заквася с нотингам. Едните ще къртят миФки при 17-18 гр. което щее ейлова , адругите ще са на 10-11 гр уж за лагерна. Живот и здраве ще видим резултата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот za6o » 11 Дек 2014, 00:59

Аз правих веднъж експеримент с нотингам дрожди на 13.0-13.5 градуса, постояна темперетура.
Мнооого бавно работиха, стоя 3 седмици в бидона, макар че след 2та не падаше вече захарността.
Така че на 11гр. нотингам, според мен ще им отнеме много време, а и крайната захарност може да е малко повече от нормалното.
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот dakobow » 12 Дек 2014, 00:15

Колега, редовно заквасвам 40л. с 11 грама нотингам и винаги си е било ок.Кво направих миналата седмица, сварих 40 л. заквасих и на 4-тия ден втора 40 литровка я хакнах при първата, след четвъртия ден вече няма видима ферментация.
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот SDS » 12 Дек 2014, 22:26

Нямaм никaкъв опит с веднъж използвaни дрожди и после дa ползвaм утaйкaтa или кaкто си нaпрaвил ти, кaто един голям стaртер 40л. Винaги съм ползвaл нови дрожди, които си ги зaквaсвaм зa 20 мин. с водa, зaхaр и биренa мъст и не съм имaл проблеми. Искaм дa пробвaм този метод с утaйкaтa, но се притеснявaм дa не изхaбя 100л. бирa. Зa смесвaне нестaвa зaщото 40л. ще сa рaух a 100л. ще е друг стил лaгер.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 13 Дек 2014, 16:07

Боли , боли като хвърлиш 100 л. ама човек се учи от грешките
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот 5th-hokage » 13 Юли 2015, 10:56

Здравейте,
Дойде време и аз да премина към 100 литровите варки и след дълга подготовка дойде избрания ден за 1-вата 100 литровка. Да споделя като начало, че имам 15 успешни кухненски варки (15-20 литрови) и мислех, че няма да е моного по различно - грешах :). Всичко започна по план и след обичайната подготовка на уредите и количествата малц и вода варенето започна. При достигане на 65 С вкарвам малца и почвам да бъркам - нормално температурата пада - меря постоянно и ето че отново достига до 65 С. Спирам котлона и изолирам казанЯ:
http://prikachi.com/images.php?images/30/8231030A.jpg
... и започват проблемите. Бъркам си аз в казанЯ и си меря температурата - първите 10 мин държи 65 С вокам това е - затварям капака и оставям така -след 10 мин отварям капака разбърквам отново слагам термометъра и греда 71 С махам веднага изолацията, почвам да бъркам яко, но няма ефект - добавям още 5 литра студена вода продължавам да бъркам, но падна само до 70 С нищо майната му ще пием безалкохолна бира :) Продължавам нататък - след озахаряването меря - 20 P добре е сега почвам да промивам - врътвам кранчето и втора греда не пуска нищо. Тук е момента да обясня, че съм направил двойно дъно с многобройни 2 мм отвори и на кранчето бях завил една цетка от глава на топломер (в момента няма как да я покажа) която в последствие се оказая, че се е задръстила. Лошо - вадя кухненските съдов и пресипвам половината каша от казана там и почвам да промивам дотук добре ама остана другата половина в казаня - след като промих първата част започнах с втората която уж подържах да е топла ама незнам до колко - както и да промихме и втората част в крайна сметка понапълних 80-тина литра за варене на какъв екстракт незнам :).
http://prikachi.com/images.php?images/58/8231058x.jpg
Започвам да варя - завира както си трябва - след 10 мин идва ред на хмела - сипвам го и се объщам да оставя чашката и като се завъртак мъм казана - беда кипи като млякото - веднага намалям котлона успокоявам пяната и после леко засилвам и нещата се пооправиха. след 80 минутно варене охладих без проблеми и нещата завършиха гладко. Заложих към 65 л на 12,5Р заквасих с мини стартер 4-5 часа - в механата където е ферментатора е 19-20 С и след седмица ще бутилирам каквото е станало. Извода ще се пие безалкохолна бира и 2-рата голяма ще коригирам нещата пък дано е по-добре от първия опит.
А ето ме и мен:
http://prikachi.com/images.php?images/77/8231077l.jpg
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Преминаване към 100 литровка

Мнениеот mirix » 13 Юли 2015, 12:37

100 литровките не са за сам човек, освен ако няма допълнителни улеснения , като помпи, система от 3 съда и подобни екстри.Направи си прорязана тръба, вярно скъпичко излиза ама прецеждането върви добре.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron