LIDL казан :)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: LIDL казан :)

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Авг 2014, 12:46

Леко са се оляли с цената. Бях я проверявал, вярно преди много време, но беше наполовина на това, което казваш - 19лева и някакви стотинки.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: LIDL казан :)

Мнениеот za6o » 27 Авг 2014, 13:43

С какво друго можем да си топлоизолираме тенджерата, съответно което да не се "скапва" като се мие ?
za6o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 01 Ное 2012, 15:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот daniel.trifonov » 27 Авг 2014, 14:45

Всичко за което се сещам са разни меки материали и неминуемо ще се скапва с времето. Някой беше писал, че ползва подложка за ламиниран паркет на няколко слоя. Може да се ползва и опаковъчното балончено фолио, к-флекс, ехобон, минерална и каменна вата - всички те изолират добре но са меки материали. К-флекса според мен е най-подходящ, защото не се рони и не попива вода. Може да се ползва само един слой и не гори до доста висока температура. Има го и с лепило от едната страна, а с алуминиево фолио от другата. И все пак е по-добре да бъде нещо като препаска, която се сваля лесно при миене.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: LIDL казан :)

Мнениеот insane » 30 Авг 2014, 11:00

Благодаря за отговорите момчета :))

Купих си казанчето.
Мисля като за първи опит да тествам само с тензух(оплетката ще я мисля по на татък) и бързовар за варенето.
И понеже ще ми първата варка може да споделя после тук какво се е получило :)
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 12 Сеп 2014, 02:17

И така, да разкажа в картинки докъде я добутах историята с казана от LIDL.

Реших, че искам да има оплетка от гъвкава връзка в казана и първоначално мислех да сложа метални фитинги директно към резбата на пластмасовата канелка - ето как изглеждаше:

2.jpg


А ето какво представлява като я свалиш от казана (което е абсолютно забранено, ако се позоваваме на гаранцията).

4.jpg


Оказа се обаче, че тази резба не е стандартна цолова - по-малка е от 1/2", но по-голяма от 3/8". Т.е. нямах никакъв шанс да намеря тройник/тетка, който да свържа с пластмасата. Явно трябва да сменям с метална канелка и да мина през дупката (която пасва точно по пластмасовата резба, дори твърде точно - трябва да навиваш, за да мине) с 3/8" - луфтът не е фатален. В повечето магазини обаче се намират по-лесно неща на 1/2", затова се наложи да сглобя следния ансамбъл:

3.jpg


Отляво надясно:
Канелка сферичен кран 1/2"
Удължител с преход от 1/2" към 3/8"
Гайка от 3/8" на 1/2"
Тройник 1/2"
2 бр. щуцери за маркуч 1/2"
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 12 Сеп 2014, 02:30

Нещата паснаха добре, след сглобяването се получи това:

5.jpg


Проверих за течове, засега няма поблеми, уплътнението държи добре (ползвах оригиналното, някакъв силикон е). Експериментирах как и колко ще тече, ако напълня казана с 10л. вода - струята е ок, накрая остават 1.3 л. под нивото на тройника и струята спира. След лек наклон изтича почти всичко - остават 0.3 л.

Остана да сложа и оплетката от гъвкава връзка. Видях лек зор с ваденето на маркуча от металната обвивка, после се поизпотих докато вкарам медна тел на спирала (за да предпазим от сплескване и за да е лесно да се огъва в желана форма). Накрая успях и стегнах оплетката за щуцера за маркуч (с накрайник тип "елха", както му казват в моя магазин) с две скоби, за които не съм сигурен дали са неръждавейка.

Резултатът:

1.jpg


Формата предстои да се разкраси и изпипа :D
След това нова проба - водата тече спокойно от канелката:

6.jpg


И в общи линии май приключих с тази част. Ще направя едно пробно нагряване на вода, за да "мине през огън" цялата тази комбинация.
Следва серпентината и май съм готов с подготовката.
А, и още нещо - мрежата за комари ми се стори малко едричка, затова си купих тюл - изглежда перфектен за целта.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 15 Окт 2014, 02:38

Да дам малко информация за сефтето на казана от LIDL! Едно са проби с водичка, друго е като започне истинската част :D
Малко пояснения: правя пшенична бира, върху оплетката от маркуч на дъното на казана слагам металната поставка за буркани (като гледам крачетата й да не притискат оплетката), върху която реално ляга тюла с малца. Нещо като BIAB. Реших да не използвам мрежа за комари, а тюл на два ката - той е по-ситен от мрежата, но ми се стори добра идея, а и издържа на високи температури. Защипвам го с щипки за ръба на казана. И така:

ОЗАХАРЯВАНЕ - удобството от възможността да задаваш темепратура при multi rest майшуване на малц за пшенична бира е безспорно, но имаше ситуации.
Сипвам смления малц на 45 и вдигам до 51. Казанът поддържа без проблем с леки отклонения +-1 градус при леко разбъркване. Така около 20 мин.
После вдигам до 64 и тук се забелязва аномалия, която според мен се среща често при BIAB метода - водата около малца е със съвсем различна температура в сравнение с тази отвъд торбата/мрежата/тюла! Отклонението стига до 5 градуса, явно смляното зърно, което е опрало в мрежата, създава температурна преграда. Постоянно сверявах с втори термометър. Решението е ясно - постоянно разбъркване. Ако на човек не му се свиди да върти лъжицата нон-стоп, проблеми няма.
Вдигам до 72, после йодна пробва, всичко е Ок.
След това на 78, но тук трябва яко да се бърка, при по-високи температура и след повече от час киснене, зърното и мрежата наистина обособяват зона с различна температура.
В тоя момент първи проблем - тенджерата с топла вода за промиване не е готова, нагревателят не бачка както трябва (1KW в 12 литра). Наложи се материалът да кисне още на 78, докато сложа 3KW нагревател, който бях открил случайно предния ден в един шкаф :!: :)

ПРЕЦЕЖДАНЕ СЛЕД ОЗАХАРЯВАНЕ - 2 литра по-тъмна течност изтичат без проблем, връщам обратно в казана. И изведнъж спря. Оказа се, че при разбъркването съм "наместил" крачетата на поставката за буркани (така ли да наричам телта, оформена с кръгла форма, която би трябвало да отделя бурканите от дъното?) точно върху оплетката. Отстраних тоя проблем и текна. Убедих се сам колко лено тече като има водна възглавница. Водата за промиване беше нарочно в повече, събрах умишлено около 20 литра с идеята, че казанът е широк и ще има повече изпарения, докато ври.

ВАРЕНЕ - въобще не разчитах на вградения нагревател на тенджерата и добавих моя. 3 киловатовият. Ври идеално. Трябваше да използвам Халертау за вгорчаване (60 мин) и сипах над 30 грама. 15 мин. преди края сложих малко ирландски мъх и серпентината.

ОХЛАЖДАНЕ - със серпентината е песен. Много съм доволен от нея (накратко за нея в тоя коментар) Дори се наложи мъстта да поври наново, тъй като се бяха изпарили само около 3.5 литра, а аз гоних поне 5. Беше охладена до 45, завря отново, чаках я 15-ина минути и пак охлаждах. Никакви проблеми.

ФИЛТИРАНЕ НА ПЪТ ЗА ФЕРМЕНТАТОРА - ужас :( :( :D
Явно 30+ грама хмел на палети в 15 литра значат много проблеми. Отделно бързото охлаждане беше създало много студена утайка (браво за което). И като се смесиха тези две неща... мале, мале. Това си е отделна тема. През оплетката минава едва-едва. Торбата за отцеждане се напълни с нещо като пластилин/глина и запецна яко. Прецедих (с много стискане) не повече от 4 литра, разлях доста, накрая ми писна и излях всичко без да отделям утайките. Събрах 13 литра във ферментора.

Изводите - казанът е удобен за поддържане на температура, но трябва да се разбърква постоянно. Оплетката в комбинация с тюл върши работа за прецеждане след озахаряване.
Отделно от това трябва да реша дали да ползвам торбички за хмел (за да спестя част от кашата при филтриране след охлаждане) и как точно да отделям утайките. Почти съм се спрял на варианта "бухай всичко да ферментира, а след 3 дни бурна ферментация ще пресипем бирата без уайката в secondary съд").
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот d.gorev » 15 Окт 2014, 08:36

Помисли и за смяна на оплетката с прорязана медна тръба.
Това е моята система за прецеждане.
Не се мачка , не се размества и не се задръства.

При финалното прецеждане аз ползвам един трик, който много го улеснява. След като приключиш с охлаждането, повдигни леко казана (с около 2 см) от страната на крана и изчакай 5-10 мин. Така утайките се събират в по-ниската част и си стоят там до края на прецеждането.
Прикачени файлове
20140907_124402.jpg
20140907_124343.jpg
d.gorev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Юли 2014, 08:23

Re: LIDL казан :)

Мнениеот alvinator » 15 Окт 2014, 17:18

d.gorev, мерси за информацията!

А прецеждаш/филтрираш ли течността след тръбата с прорези и ако да - как?

И още нещо - как всъщност захващаш тръбата за вътрешната част на канелката/крана? Някаква бърза връзка или въртиш канелката отвън?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: LIDL казан :)

Мнениеот d.gorev » 15 Окт 2014, 20:09

Медната тръба я ползвам при прецеждане след озахаряване.
При финалното прецеждане тръбата не се ползва.
При финалното прецеждане ползвам тензух върху кофата. След края на прецеждането го оставям в кофа с белина.
Канелката е сферична G1/2 с външна резба. От вътре е навит преход (1/2 вътрешна резба / 3/4 външна резба). След това е холендрова връзка (3/4 вътрешна резба / ф22 Cu тръба).
Последна промяна d.gorev на 23 Яну 2015, 11:51, променена общо 1 път
d.gorev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Юли 2014, 08:23

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron